H. MUNCH-PETERSEN. Den borgerlige Ret i Hovedtræk. 8:e gennemsete og ændrede Udgave. Kbhvn 1931. G. E. C. Gad. XVI + 422 s. Kr. 11.50.

    Sommaren 1901 utgav professor Munch-Petersen första upplagan av sin förträffliga nybörjarbok, sitt eget lands cupidae legum iuventuti till tjänst och hela Nordens juristvärld till stort gagn. Att förf. nu, jämnt trettio år senare. kunnat utsända bokens åttonde upplaga i marknaden, är ett vackert bevis på den uppskattning, som med fullaste rätt kommit boken till del. Den är, också i sin nya upplaga, samma på en gång lättillgängliga och vederhäftiga introduktion i Danmarks civilrätt och civilprocess, som vi lärt känna i de föregående upplagorna. Men den borgerlige Ret, boken handlar om, har icke blivit oberörd av de trettio åren. I Danmark som i Sverige har lagstiftningen arbetat intensivt, och när förf. fortfarande talar om den nu snart ett kvarts årtusende gamla Chr. V.' Danske Lov som den allmänna grundvalen för den nyare rättsutvecklingen i Danmark, är detta ingalunda så att förstå, som skulle den danska lagboken bättre förmått hålla stånd mot utvecklingens krav på nyordning än vad vår egen åldriga allmänna lag kunnat. För att nu blott erinra om några av de nyare lagstiftningsresultaten, har Danmark som bekant reformerat rättegångsväsendet (1916), inskrivningsväsendet (1926) samt aktiebolags- och straff-lagstiftningen (1930), förutom alla de områden, på vilka det gemensamma nordiska lagstiftningsarbetet burit frukt. Men även den rättsutveckling, som ej markeras av nya nummer i den officiella Lovtidende, låter sig tydligt skönjas i förf:ns framställning; man lägger sålunda t. ex. märke till uttalandena (s. 157 — 158) om nutidens tendens »til at udvide Omraadet for disse ekstinktive Omsætningserhvervelser» (= god-tros-förvärv av lösören), uttalanden som visa, hurusom den danska rätten på denna punkt allt mera närmar sig den svenska.
    Redan dessa yttre förhållanden torde förklara den ökning med dryga 50 %, som den nya upplagan av den borgerlige Ret visar, då den jämföres med arbetets första upplaga. Men arbetet har också hunnit undergå en viss förändring i inre avseende: förf. har ägnat allt större uppmärksamhet åt dels det internordiska lagstiftningsarbetet, dels de nya rättstankar, som kommit till uttryck i de senaste årens danska litteratur. Härigenom har arbetet blivit

 

LITTERATURNOTISER. 365icke allenast den oumbärliga nybörjarboken för de unga danska juristerna, utan också en värdefull uppslagsbok för äldre jurister, enkannerligen utanför Danmark, vilka önska få en aning om de nyare strömningarna inom dansk rättsvetenskap. Och så har förf. här och var funnit utrymme för en liten anmärkning, vari hans sociala pathos lyser igenom den eljest klart objektiva stilen, väckande och värmande.

C. G. Bj.