Processlagberedningen har under senare hälften av juni och början av juli innevarande år företagit en studieresa till Schweiz. Syftet med resan var att taga närmare kännedom om det vid de schweiziska domstolarna tillämpade förfarandet i andra instans. För detta ändamål besökte beredningen appellationsdomstolarna i Basel, Luzern, Bern och Genève även som förbundsdomstolen i Lausanne. I resan deltog, förutom beredningens ordförande och ledamöter, även justitieministern, statsrådet Schlyter.

 

    Stadga ang. statsvetenskaplig examen har av K. M:t fastställts d. 20 juni 1935 (SFS nr 468) i huvudsaklig anslutning till det förslag, som innevarande år avgivits av tillkallade sakkunniga (se SvJT 1935 s. 316). Examen kallas statsvetenskaplig-juridisk examen, då den avlägges inom juridiska fakulteten, och statsvetenskaplig-filosofisk examen, då den avlägges inom filosofiska fakulteten. Avlagd examen berättigar till titeln politices magister. Beträffande ämnena i den senare examen överensstämmer stadgan med nyssnämnda förslag. I examen på den juridiska linjen ingå enligt stadgan såsom obligatoriska ämnen nationalekonomi, statistik och statskunskap samt privaträtt, finansrätt, statsrätt med folkrätt och förvaltningsrätt. Den av de sakkunniga föreslagna valfriheten mellan statistik och statskunskap har icke biträtts av K. M:t, som i denna del anslutit sig till prof. Brusewitz' särskilda mening. Ämnet juridisk encyklopedi har i stadgan upptagits såsom tillvalsämne, medan de sakkunniga upptagit det såsom obligatoriskt. Övriga tillvalsämnen äro rättshistoria samt varje ämne, som tillhör filosofiska fakulteten. Beträffande privaträtten, som de sakkunniga icke tänkt sig som examensämne, bestämmer stadgan, att kunskapsfordringarna skola avse allenast huvudgrunderna i civilrätt och speciell privaträtt. I visst sammanhang med att privaträtten gjorts till särskilt ämne

 

512 NOTISER.på den juridiska linjen, står stadgans föreskrift, att den propedeutiske kurs i juridik, som är obligatorisk för statsvetenskaplig examen på båda linjerna, skall vara den för juris kandidatexamen anordnade. De sakkunniga hade uttalat sig för en något mera omfattande allmän juridisk kurs. Vad angår de betygsenheter, som krävas i de olika ämnena för examen å de båda linjerna, hänvisas här blott till stadgans detaljregler.

I. A.