H. M:T KONUNGENS TAL

 

VID INVIGNINGEN AV HOVRÄTTEN FÖR ÖVRE NORRLAND.

 

Land skall med lag byggas», säger ett gammalt visdomsord, som en av mina företrädare upptagit till sitt valspråk och som bevarar sin giltighet genom tiderna. Grundsatserna om lagbunden frihet och allas likhet inför lagen höra förvisso till samhällslivets omistliga värden. Det är domarens höga och krävande värv att med oväld, klokhet och kärlek till uppgiften tillämpa lagen och göra den levande. Om han därvid besinnar den goda domareregeln, att menige mans bästa är den yppersta lagen, då framstå lag och lagskipning såsom hela folkets egendom. Och däri ligger en säker borgen för samhällets styrka och välgång.
    Rikets hovrätter hava i rättslivets tjänst en tredubbel uppgift. Hovrätten skall fälla dom i andra instans, en dom, som i många fall är den slutliga. Hovrätten skall vidare, såsom lagen bjuder, »uppsikt och vård hava, att i de domstolar, som därunder höra, rätt skipas efter lag och dess rätta förstånd». Och hovrätten har slutligen att fostra blivande domare till deras betydelsefulla gärning och tillse, att de äro därtill väl skickade.

 

1 — Svensk Juristtidning 1937.

2 H. M:T KONUNGENS TAL.    Mer än ett århundrade har förflutit, sedan en ny hovrätt senast trädde i verksamhet. Den 24 maj 1821 högtidlighöll min stamfader, Konung Carl XIV Johan, på Stockholms slott tillblivelsen av en hovrätt förrikets tre sydligaste län. Nu har turen kommit tillde båda länen längst i norr. Inrättandet av en hovrätt för dessa vidsträckta och livskraftiga delar avriket med deras i flera hänseenden särpräglade kynne är ett led i strävandena att stärka banden mellan landets inbyggare och rättsvårdens handhavare och att underlätta genomförandet av ett tidsenligt rättegångsskick i andra instans.
    Denna dag är förvisso en märkesdag i Norrlands historia och det är mig en glädje att här närvara. Jag till önskar hovrätten för Övre Norrland framgång i dess betydelsefulla arbete. Måtte hovrätten lyckasatt helt och fullt vinna befolkningens förtroende, måtte den bliva till gagn och heder för Sverige och svenskt rättsväsen.