Några rusdryckers alkoholhalt. För att i mål angående rattfylleri utnyttja det bevismaterial, som utgöres av den tilltalades egna och vittnens uppgifter om hans spritkonsumtion, torde man i regel omräkna de uppgivna mängderna av olika inmundigade drycker till brännvin med en alkoholhalt av 40 volymprocent, därvid allt brännvin och de flesta vanligare starkspritsorter antagas innehålla 40 volymprocent alkohol och en halva pilsner motsvara 2.5 cl. brännvin.1 Även om med hänsyn till omständigheterna det endast kan bli fråga om en rätt grov uppskattning, för vilken en mindre skillnad i den antagna alkoholhalten spelar en mycket underordnad roll, kan det vara av intresse att här sammanställa några mer exakta siffror angående olika dryckers alkoholhalt.2 Siffrorna hava inhämtats beträffande pilsnern i kontrollstyrelsen och i övrigt hos Stockholmssystemet.
Volymprocent alkohol | 1 cl av drycken motsvarar | |
Vanligt renat brännvin | 40 | |
Svensk genever | 42 | 1,05 |
O.P Anderssons akvavit | 43 | 1,07 |
Nyköpings brännvin | 44 | 1,10 |
Skåneakvavit | 44,5 | |
Flertalet andra akvavitsorter, kronbrännvin, bordsbrännvin (cellulosa) gin o. kirschbrännvin | 46 | 1,15 |
Gauffins dubbelblandning | 50,5 | 1,25 |
Absint | 68 | 1,70 |
Starkglögg | 38 | |
Eau-de-vie*** | 43 | |
Eau-de-vie* och ** | 42 | |
Cognac | 43-44 | |
Whiskey, härtappad Importerad | 46 43-44 | |
Chartreuse, grön Gul | 55 43 | 1.38 |
Bénédictine | 43 | |
Curacao (olika sorter) | 30-39 | |
Punsch | 25-26 | |
Vermouth och starkviner omkring | 18 | 0.63-0.65 |
Bourgogne | 12-14 | 0.45 |
Champagne och Villa franca | 10-12 | 0.25-0.30 |
Andra vanligare lättviner | 9-10 | 0.225-0.25 |
Vad angår pilsner eller öl (klass II) kan denna dryck enligt nu liksom tidigare gällande lagstiftning (se KF 15 dec. 1939 ang. tillverkning och beskattning av maltdrycker 3 §) innehålla mellan 1.8 och 3.2 viktprocent alkohol. Enligt av kontrollstyrelsen (under några år före 1934) utförda analyser av 270 prov från 150 bryggerier växlar alkoholhalten avsevärt även mellan olika prov från samma bryggeri. Siffrorna ligga mellan 2.35 och 3.53 viktprocent och fördela sig på följande sätt:
2.3—2.6/6 2.6—2.7/7 2.7—2.8/16 2.8—2.9/42 2.9—3.0/54 3.0—3.1/84 3.1—3.2/50 3.2—3.5/11