Lagförslag till 1943 års riksdag. Utöver de propositioner, vilka enligt tidigare meddelande i SvJT (1943 s. 157) förelagts eller antagits skola komma att föreläggas 1943 års riksdag, ha bl. a. följande propositioner i lagfrågor avlåtits till riksdagen, nämligen angående förslag till skattestrafflag, förslag till kungörelse ang. förbud mot offentliga nöjestillställningar m. m. på vissa kyrkliga högtidsdagar, förslag till lag med särskilda bestämmelser ang. gäldande av ersättning enligt allmänna förfogandelagen samt förslag om förlängning av ett stort antal provisoriska lagar av beredskapskaraktär.

 

    Motioner i lagfrågor. Följande motioner ha vid årets riksdag hänvisats till första lagutskottet.
    Familjerätt: 1:87 av hr Gustavson m. fl. och II: 134 av hr Carlsson i Bakeröd m. fl. om ändring i gällande arvslagstiftning i syfte att säkerställa hemmavarande barns rätt till ersättning för arbete i hemmet; II:201 av frkn Hesselgren m. fl. ang. utredning om rätt för hustru att bära sitt eget i stället för mannens släktnamn; 1:174 av hr Lindblom m. fl. och II:262 av fru Gustafson m. fl. ang. viss ändring av lagen om adoption; I: 175 av hr Linderot samt II: 265 av hrr Persson i Stockholm och Hagberg i Luleå om lika arvsrätt för utomäktenskapliga och inom äktenskap födda barn.
    Privaträtt i övrigt: I:86 av hrr Sylwan och Holmström samt II:133 av hrr Olson i Göteborg och Wiberg om en revision av varumärkes- och firmalagstiftningen; I: 89 av hr Brandt om upptagande av mineralet beryll bland de inmutningsbara mineralen i gruvlagen; II: 194 av hr Pettersson i Dahl m. fl. ang. åtgärder till förhindrande av för tidig skörd av skogsbär; II: 196 av hrr Witzell och Lindén ang. överförande av trafikförsäkrings- och automobilförsäkringsverksamheten till riksförsäkringsanstalten; I: 179 av hr Axel Ivar Anderson samt II: 264 av hrr Ljungberg och Olson i Göteborg om revision i visst syfte av stadsplanelagstiftningen; I: 180 av hr Holmbäck ang. viss ändring av stadsplanelagen; II: 57 av hrr Thorell och Wiberg om lagstiftning ang. okynnes och skadegörande hundar; I: 130 av hrr Löfgren och Wiklund ang. beaktande av vissa synpunkter vid lagstiftning om okynnes och skadegörande hundar.
    Straffrätt: I:90 av hr Brandt m. fl. samt II: 137 av hrr Hedlund i Östersund och Ekdahl ang. lagstiftning mot den antisemitiska propagandan; II: 130 av hr Lundstedt om lagstiftning ang. åtgärder mot homosexualitetens samhällsfarliga yttringar m. m.; 1:183 av hrr Sylwan och Holmström samt II:200 av hrr Dickson och Wiberg ang. viss ändring av lagen om sterilisering.
    Processrätt: II: 261 av hrr Persson i Stockholm och Hagberg i Luleå ang. fastställande av existensminimum enl. lagen om införsel i avlöning, pension eller livränta; II: 268 av hrr Staxäng och Hallén ang. bestämmelser om ersättning till nämndemän.
    Kyrkorätt: I: 128 av hr Björck och II: 195 av hr Sundqvist m. fl. ang. viss ändring av lagen om tillsättning av prästerliga tjänster; I: 177 av hr Näslund i samma ämne.

NOTISER FRÅN LAGSTIFTNINGSARBETET. 231    Förvaltningsrätt: II: 17 av hrr Ericsson i Sörsjön och Sundström i Vikmanshyttan ang. viss ändring i vapenkungörelsen; I: 186 av hr Björck m. fl. om viss ändring av § 13 i ordningsstadgan för rikets städer; I: 27 av hr Lennart Johansson om fullständigt avskaffande av förfarandet med kungörelsers uppläsande i kyrka; I: 182 av hrr Undén och Holmbäck om ändrade bestämmelser ang. utlännings tagande eller kvarhållande i fängsligt förvar.
    Till andra lagutskottet ha bl. a. följande motioner hänvisats, nämligen II:6 av hr Pettersson i Hällbacken m. fl. om viss ändring i lagen om semester; I: 10 av hr Holmström m. fl. samt II: 25 av hrr Håstad och Skoglund i Doverstorp ang. viss ändring av arbetsdomstolens, arbetsrådets ochförsäkringsrådets sammansättning; 1:63 av hr Helgesson m. fl. och II:78 av hr Nilsson i Göteborg m. fl. ang. förslag till ny vägtrafikstadga; I: 88 av hr Persson m. fl. och II: 80 av hr Persson i Norrby m. fl. ang. lagstiftning om förbud mot nedläggande av industriella företag; II: 106 av hr Persson i Stockholm m. fl. om ändring av 10 § lagen om hyresreglering; II: 136 av hr Persson i Stockholm m. fl. om viss ändring i lagen om semester; II:138 av hrr Birke och Thorell om viss ändring i 19 kap. 10 § jorddelningslagen; I: 131 av hrr Wagnsson och Magnusson ang. viss ändring i lagen om rätt i vissa fall för nyttjanderättshavare att inlösa under nyttjanderätt upplåtet område; I: 184 av hr Boman m. fl. och II: 77 av hr Jansson i Kalix m. fl. ang. viss ändring av lagen om arbetarskydd, m. m.
    Angående hr Linders till konstitutionsutskottet hänvisade motion (I: 2) om magistrats skiljande från rådhusrätt se förra häftet av SvJT s. 158. Motionen kommer att behandlas av sammansatt konstitutions- och första lagutskott.

L. af K.