ERIK REITZEL-NIELSEN. Juristforbundets Historie 1918—1943, udgivet af Juristforbundet. Köpenhamn 1943. Nyt Nordisk Forlag. Arnold Busck. 239 s. Kr. 15.00.

 

    Med anledning av sitt 25-årsjubileum har Juristforbundet låtit utgiva en av dess förutvarande Formand, Landsretssagfører Erik Reitzel-Nielsen, författad minnesskrift. Den ståtliga volymen ger en livfull teckning av den betydande roll förbundet sedan sin tillkomst spelat för Danmarks jurister. Från en tämligen blygsam start såsom organ för de yngre juristernas fackintressen, vilket avspeglas i att dess namn under de elva första verksamhetsåren var Foreningen af yngre Jurister, har förbundet utvecklat sig till Danmarks största juridiska förening och den enda landets alla jurister omfattande organisationen. Ett verksamt stöd för sina strävanden har förbundet haft i sin tidskrift »Juristen», vilken — med avbrott under år 1920 — utkommit sedan d. 1 juli 1919, till en början en gång i månaden, åren 1936—38 var fjortonde dag och fr. o. m. 1939 varje vecka »Juristens» innehåll har i kvantitativt och kvalitativt hänseende stigit jämsides med förbundets utveckling, och det framhålles i minnesskriften att »Juristen» numera är Danmarks största juridiska tidskrift, som i Norden endast överträffas av SvJT. Som bilaga till »Juristen» har sedan 1935 utgivits en »Domssamling», omfattande principiellt betydelsefulla domar och utslag från danska underdomstolar.
    Minnesskriften, vars värde förhöjes av välredigerade sak- och namnregister, avslutas med en 23 sidor stark systematisk översikt över de i »Juristen» åren 1919—42 publicerade viktigare uppsatserna. Översikten ger ett starkt intryck av den betydelse tidskriften och förbundet under hela sin hittillsvarande verksamhetstid haft som forum för de danska juristerna.

L. af K.