Bevis om tingsutbildning. Förr tilldelades den, som fullgjort viss tingstjänstgöring, av vederbörande hovrätt såsom officiellt bevis härom titeln vice häradshövding. Närmare bestämmelser rörande förutsättningarna för förlänande av titeln hade meddelats genom ett Kungl. brev till Svea hovrätt d. 30 april 1754. Hovrätterna upphörde i slutet av år 1894 att utnämna vice häradshövdingar.
    Sedan dess förefinnes icke någon motsvarighet till den ursprungliga vicehäradshövdinginstitutionen, och ej heller på annat sätt erhåller numera den, som fullgjort tingstjänstgöring, något officiellt bevis härom av vederbörande hovrätt.
    Normgivande för vad som anses såsom fullständig tingsutbildning har sedan länge varit de krav på viss tjänstgöring, som i hovrätternas arbetsordningar uppställts såsom villkor för inträde i hovrätt för aspiranttjänstgöring. För det fall att kompetens av nämnda slag skall styrkas och bedömas utom hovrätten torde emellertid den omständigheten, att andra bevis än förordnanden och tjänstgöringsbetyg icke kunna företes, lätt vålla svårigheter.
    I det inom justitiedepartementet med anledning av domsagoförvaltningens omorganisation utarbetade utkastet till domsagostadga (se SvJT 1942 s. 744har intagits en särskild bestämmelse därom, att bevis om tingsutbildning skall utfärdas av vederbörande hovrätt.
    Med denna bestämmelse, som tillgodoser syftemålet med den ursprungliga vicehäradshövdinginstitutionen, torde måhända även kunna ernås att meriten av tingsutbildning vinner en högre uppskattning.

W. G.