JON KRARBE. Erindringer fra en lang Embedsvirksomhed. Kbhvn 1959. Hid islenska Frædafjelag. 146 s. Dkr. 18,00.
    Denna skrift må kort omnämnas i SvJT, eftersom dess författare gjort en betydelsefull insats i det nordiska lagstiftningsarbetet och därunder vunnit talrika vänner bland svenska jurister. Under mellankrigstiden deltog han nämligen i stor utsträckning som representant för Island i arbetet på enhetlig reglering av olika delar av i synnerhet familje- och arvsrätten med därtill hörande internationellrättsliga spörsmål. Detta arbete behandlas endast kortfattat i de nu utgivna hågkomsterna, under framhållande av det gemensamma arbetets betydelse för Island, och även för författaren personligen. Bland svenska kolleger omtalar han särskilt Marks von Würtemberg.
    Hågkomsterna begränsa sig i stort sett till Krabbes långa verksamhet, från 1899 till 1953, inom Islands styrelse eller dess representation i Danmark. Krabbe tillhörde en gammal dansk släkt och erhöll hela sin utbildning i Köpenhamn, men hans moder var isländska. Efter avslutade juridiska och statsvetenskapliga universitetsstudier inträdde han som assistent i Islands ministerium; detta var då ett slags annex till det danska justitieministeriet. I olika egenskaper kom han därefter att medverka vid handhavandet av isländska angelägenheter eiler företrädandet av Islands intressen i Köpenhamn. Till en början var Island underkastat helt dansk styrelse, därefter fick det 1903 en viss självstyrelse under en islänning som minister på Island, 1918 blev det egen stat i förbund och personalunion med Danmark, och slutligen 1944 en självständig och fristående republik. Under ockupationstiden var Krabbe Islands chargé d'affaires i Köpenhamn.
    Hans ganska knapphändiga skildring av särskilda ärenden inom Islands förvaltning ger goda exempel på den författningsmässiga organisationens stora betydelse även i det lilla; frihet och självstyrelse prägla förhållandena i ett samhälle både i smått och stort. Berättelsens huvudämne är emellertid förberedelsen och genomförandet av de tre stora förändringarna i Islands stats- och folkrättsliga status, från koloni till fullt suverän stat.
    Detaljerna i händelseförloppet äro främst av intresse för de närmast berörda eller eljest för fackmän. En svensk finner lätt paralleller till de svensk-norska mellanhavandena före unionsbrottet. — Nationalitetskänslan kan förvisso vara en drivfjäder till kamp för höga mål och leda till gagn för folk och länder. Tyvärr är den icke alltid före-

    28—603004. Svensk Juristtidning 1960

 

434 ANM. AV JON KRABBE* ERINDRINGERnad med en väl balanserad respekt för andras nationalitet. Krabbes skildring bjuder exempel både på att sådan respekt funnits och att den saknats. Nationalitetskänslan är också benägen att förläna rätt obetydliga saker en högre dignitet. Berättelsen kvarlämnar ett starkt— för en jurist snarast nedstämmande — intryck av den rätt begränsade betydelse som avtal och traktater efter något årtionde kunna ha då det gäller att bestämma utvecklingen. De bli glömda av dem som i ett aktuellt läge påverka opinionen; nya maktfaktorer kräva beaktande; de rent personliga egenskaperna hos aktörerna på scenen kunna bli avgörande.
    Krabbe förde alltid besinningens talan. Han åtnjöt också stor personlig respekt. Denna kan endast ökas genom hans efterskrift till ett långt liv.

Ragnar Bergendal