G u i d e   t o   L e g i s l a t i o n   o n   R e s t r i c t i v e   B u s i n e s s   P r a c t i c e s, I och II. Published by European Productivity Agency. Paris 1960. Kr. 52,50.

    Lagstiftning mot konkurrensbegränsning är i flertalet länder en relativt ny företeelse. Endast i USA och Kanada räknar lagstiftningen på detta område anor från slutet av förra seklet. I de flesta andra länder, däribland Sverige, har frågan om kartellagstiftning på allvar aktualiserats först efter andra världskrigets slut.
    På initiativ av European Productivity Agency (EPA), ett inom OEEC verksamt organ, har sedan några år en grupp experter från olika medlemsländer regelbundet samlats för att utbyta erfarenheter om konkurrensbegränsning och lagstiftningen därom samt om hur denna tillämpas i olika länder. Svenska delegater i expertgruppen är ordföranden i näringsfrihetsrådet samt ombudsmannen för näringsfrihetsfrågor.
    På expertgruppens initiativ och i samverkan med myndigheter i de olika länderna har EPA låtit sammanställa och utgiva publikationen »Guide to Legislation on Restrictive Business Practices». Hittills omfattar den två volymer varav den ena behandlar förhållandena i Danmark, Frankrike, Irland, Italien och Tyskland och den andra förhållandena i Holland, Norge, Storbritannien, Sverige och USA. Avsikten är att man före slutet av år 1960 skall utge en tredje volym berörande Kanada, Portugal och Österrike samt Gemensamma marknaden (6-land) och Kol- och Stålunionen.
    Redogörelsen för varje land följer ett gemensamt schema. Efter en inledande presentation av den historiska bakgrunden till nuvarande lagstiftning samt dennas grundprinciper följer aktuell lagtext. Nästa avsnitt upptar en närmare redogörelse för lagbestämmelsernas innebörd och tillämpning. Härefter följer ett urval av viktigare rättsfall. Sista avsnittet upptar en bibliografi över officiella betänkanden propositioner, lagar och författningar samt lagkommentarer o. dyl.
    För att man skall kunna hålla publikationen aktuell är den utgiven i pärmar med lösbladssystem, och supplement upptagande ändringar och tillägg kommer att fortlöpande tillhandahållas.
    Publikationen är engelskspråkig men väntas inom kort komma ut även på franska.

B.-H. K.