Replik. 1. Det är givetvis riktigt, att man i regel icke kan ur (icke kodifierande) regler i en ny författning omedelbart hämta kunskap om tidigare förhållanden. Äldre lagar och förordningar uttala sig emellertid icke sällan direkt eller antydningsvis om läget vid deras tillkomst, och det är i dylika fall de kritiserade källorna begagnats. Av 1691 års lantmäteriinstruktion framgår sålunda förekomsten av »lägen» (1697 års instruktion synes ha nära anslutit sig till 1691 års), och i 1752 års förklaring antydes ett intill denna tid tillämpat förfarande (läggande i »smärre Tegskiften»). Dylika upplysningar, lämnade under det ansvar, som åvilar en lagstiftare, kan det icke vara befogat att förbigå.1AGNER var själv lantmätare och bör såsom sådan ha ägt god insikt i sin tids sedvänjor och bruk vid jordens delning.2 Då han nu som alternativ till gradering nämner just »små Tegebrotz utmätning», så antyder detta — vad källstället är avsett att ge belägg för —att sådant utmätande »åtminstone i ett senare skede»3 var ett sätt att undgå gradering.4
    2. Här har mitt uttalande ej korrekt återgivits. Om så skett, torde ha stått helt klart, att jag icke förutsätter naturlig förekomst av ägofigurer i schackbrädemönstring.
    3.—5. Dessa punkter innehålla icke något i sak kontroversiellt och tarva därför icke någon kommentar.3

F. J. B. Andrén

 

    1 I något fall har J. förbisett i vilket syfte källställe åberopats. 1762 års storskiftesförordning (not 31) har sålunda av mig anförts för att i visst hänseende ge upplysning just om storskiftet och icke något annat (i not 34 har detta — med kursivering — ytterligare poängterats). — Not 26 är icke en »diskussion om hur storskiftesförordningen av år 1757 skulle tolkas» utan innefattar förrättningsmannens förklaring till varför »flera skiften» utlades.
    2 Om AGNER och hans verksamhet som lantmätare se V. EKSTRAND Svenska landtmätare 1628—1900, Umeå o. Uppsala 1896—1903, s. 82.
    3 Anmälan s. 51 (överst).
    4 En helt annan sak är i vilken utsträckning fakta från relativt sen tid kunna utgöra stöd för påståenden om tidigare förhållanden. Om rätten att här i någon utsträckning använda regressiv metod synes emellertid meningsskiljaktighet ej föreligga.
    5 Måhända hade i anmälan bort anges, att den tillkommit på ett rätt tidigt stadium och att jag (på grund av tidskrävande domstolsarbete) därefter ej undersökt, om den möjligen i något hänseende borde kompletteras ur á-joursynpunkt. J:s farhåga, att HANNERBERG:S forskning ej vederbörligen beaktats, är emellertid ogrundad; jag begagnar tillfället att till H. framföra ett tack för den beredvillighet, varmed han — huvudsakligen i annat sammanhang— ställt material till mitt förfogande och bisprungit mig med upplysningar.