STRAFFLAGSREFORMEN INFÖR KRIMINALISTFÖRENINGEN.
Vid Svenska kriminalistföreningens årsmöte i Stockholm den 29 och 30 september 1916 utgjorde det av professorn J. C. W. Thyrén framlagda utkastet till strafflag, allmänna delen, föremål för överläggningarna. Prof. Thyrén inledde själv förhandlingarna båda mötesdagarna, första dagen genom ett orienterande föredrag över utkastet i dess helhet, andra dagen genom ett föredrag om utkastets ställning till frågorna om sammanträffande av brott samt om sammanträffande av straff inbördes eller av straff och skyddsåtgärd.
Denna tidskrifts utrymme medgiver ej ett fullständigt referat av överläggningarna. Ett sådant blir ju i sin tid tillgängligt i kriminalistföreningens från trycket utkommande förhandlingar. Referatet, vars huvudsyfte varit att lämna Sv. J. T:s läsare en resumé av de huvudsakliga invändningar, som riktats mot lagutkastet, har därför begränsats till att, med förbigående av prof. Thyréns båda föredrag och talrika repliker, återgiva det väsentligaste av innehållet i övriga talares anföranden.1 Det är redaktionens förhoppning att framdeles kunna publicera en artikel från prof. Thyréns egen hand, däri han sammanfattar sitt bemötande av den från olika håll framförda kritiken.
Bötesstraffet och böters förvandling.
Efter prof. Thyréns allmänna föredrag lämnades ordet åt professorn F. P:son Wetter, som till en början erinrade om att utkastet icke upptagit till behandling böter vid polisförseelser och böter såsom konfiskationspåföljd vid sidan av egentligt straff. Diskussionen gällde alltså för närvarande endast böter såsom led i den ordinära straffskalan.
I fråga om böters utmätande ville tal. livligt förorda den utväg, som utkastet anlitat för att effektivt genomföra böternas anpassande efter betalningsförmågan.Visserligen hade den utländska lagstiftningen allmänt stannat vid att överlämna åt domstolen att i ett sammanhang utmäta bötesbeloppet med hänsyn till såväl graden av brottslighet som den skyldiges betalningsförmåga. Följden därav bleve emellertid, att det synliga uttrycket för brottslighetsgraden vid böterna helt bortfölle. De omständigheter, vilka påverkade uppskattningen av betalningsförmågan, vore alltför litet påtagliga, för att det skulle vara möjligt för omgivningen eller ens den dömde själv att ur bötessumman tillnärmelsevis avläsa brottslighetsgraden. Då utkastet i stället föreskrivit böters ådömande i dagsböter, hade även vid det reformerade bötesstraffet tillskapats ett uttryckför brottets valör. Antalet dagsböter komme att direkt återspegla brottslighetsgraden oberoende av den dömdes ekonomiska förhållanden. Dessa återerhölle sitt särskilda beaktande vid domstolens uppskattning av dagsbotens belopp.