Den nya fondhandelslagstiftningen. Aktier och liknande värdepapper köpas och säljas i vårt land, som bekant, i regel genom yrkesmässiga förmedlare, vanligen kallade fondhandlare eller fondmäklare. Det sätt, varpå åtskilliga av dessa förmedlare utövat sitt yrke, har otvivelaktigt varit en medverkande orsak till den stora omfattning aktiespekulationen hos oss tagit och till åtskilliga av de allmänt kända missförhållanden, som anknyta sig till densamma. Ju mera det spekuleras, desto större blir förmedlarnas förtjänst. Det är för den skull lätt förklarligt, att förmedlarna söka väcka intresse för aktieaffärer och att ett stort antal förmedlare sällan eller aldrig begagna sin sakkunskap till att avråda mindre erfarna kunder från att inlåta sig på alltför äventyrliga affärer. I särdeles hög grad har uppkomsten av osund spekulation befrämjats därigenom, att många förmedlare, i syfte att förvärva kunder, bruka erbjuda sig att underlätta anskaffandet av kapital för aktieförvärv genom att ombesörja belåning av inköpta aktier till mycket höga kurser (högbelåning). Vidare är det tydligt, att spekulanter, som för egen del icke förstå sig på aktieaffärer, ofta komma att ligga i händerna på sin mäklare. Är då denne mindre nogräknad, kan han givetvis på mångahanda sätt missbruka sin ställning.
Den verksamhet, som de yrkesmässiga förmedlarna av aktieaffärer bedrivit, har i vår lagstiftning hittills icke i någon större utsträckning gjorts till föremål för särskild reglering i syfte att motverka missbruk från deras sida. Endast det ringa antal dylika förmedlare, som av handels- och sjöfartsnämnd utsetts till mäklare, de s. k. stadsmäklarna, äro underkastade särskilda bestämmelser, som närmast avse att bereda allmänheten tillgång till ett antal sakkunniga och oväldiga förmedlare, till vilka ett uppdrag angående köp eller försäljning utan risk borde kunna lämnas. Dessa bestämmelser, vilka bland annat kräva vissa kvalifikationer såsom villkor för mäklaresysslans erhållande och ålägga mäklaren vissa plikter med avseende å sysslans utövande, finnas i mäklareordningen den 9 juni 1893, som för övrigt gäller även andra affärsgrenar än handel med värdepapper, och för Stockholms vidkommande därjämte i kungl. kungörelsen den 8 februari 1901 angående fondmäklare i Stockholm.
En lag, som, ehuru ej särskilt tillkommen med hänsyn till förhållandena inom fondhandeln, är av icke ringa betydelse för allmänhetens tryggande mot missbruk inom nämnda affärsgren, är lagen den 18 april 1914 om kommission, handelsagentur, och handelsresande. Den reglerar nämligen bland annat utförligt de skyldigheter, vilka åligga en kommissionär i förhållande till hans