RAGNAR HEMMER. Studier rörande straffutmätningen i medeltida svensk rätt. Akad. av h. Helsingfors 1928. Söderström & C:o. 380 s. Kr. 10.00.
Ovannämnda avhandling, vilken i våras ventilerades för juridisk doktorsgrad vid Helsingfors universitet, ger en framställning av brottssystemet i de svenska medeltidslagarna och i den rätt, som föregick dessa. Förf. har tagit till sin uppgift att genomgå de medeltida lagarnas straffbestämmelser för att undersöka, vilka intressen rättsordningen försåg med straffskydd, samt vidare och framförallt, vilka principer man följt vid bestämmandet av straffens art och storlek vid de olika brotten. I detta sistnämnda hänseende har det icke, såsom man av arbetets titel möjligen skulle kunna förmoda, för förf. gällt att utredade hänsyn, vilka kunnat vara av beskaffenhet att böra inverka vid bestämmande av straff för de konkreta brotten. De medeltida svenska lagarna innehöllo ju ej strafflatituder utan stadgade bestämda straff. Förf:ns huvudsakliga syfte har i stället varit att klarlägga de principer, efter vilka det ilagarna utsatts straff för de särskilda brotten. I det syftet genomgås i avhandlingen lagarnas straffbestämmelser systematiskt för den ena gruppen av brott efter den andra. Arbetet ger således en fyllig bild av den gamla svenska straffrätten och är därför av betydande kulturhistoriskt intresse.
I. S.
Loven om skjønn, ekspropriasjonssaker og odelsløsning. Med kommentar av E. ALTEN. Oslo 1928. Aschehoug. 96 s. Inb. kr. 6.50.
Den 1 juni 1917 utfärdades i Norge en lag angående förfarandet vid ersättningars bestämmande genom särskild nämnd. Lagen trädde emellertid ej ikraft förrän tio år senare, då dess ikraftträdande stadgades i samband med genomförandet av de nya norska processlagarna. Emedan den ifrågavarande lagen, "skjønnsloven", först så sent trätt i kraft, har densamma tyvärr ej upp-