ÖSTEN UNDÉN. Kommentar till lagfartsförordningen, utgiven av Juridiska Föreningen i Uppsala. Upps. 1928. Appelbergs Boktr.-A.-B. 80 s. Kr. 3.00.
Ovanstående arbete innehåller förutom kommentar till 1875 års lagfartsförordning med däri sedermera gjorda ändringar jämvälkommentar till K. F. ang. lagfart, inteckning och utmätning av järnväg m. m. d. 15 okt. 1880 samt inledningsvis en kortfattad översiktav den äldre lagstiftningen rörande lagfartsväsendet, var jämte intagits K. K. huru lagfarts- och inteckningsböcker skola inrättas och föras d. 14 sept. 1875 tillika med senare tilläggsförfattningar.
Arbetet, som, enligt vad i förordet angives, tillkommit närmast för att tjäna de juris studerandena till hjälp vid deras studium av lagfartsväsendet, kommer helt visst att utgöra en mycket värdefull handledning för dem vid berörda studium, liksom den ock bör bliva dem till stor nytta, då de framdeles i sin praktiska verksamhet få att syssla med lagfartsärenden.
Kommenteringen av lagfartsförordningens särskilda paragrafer är synnerligen förtjänstfull. Framställningen är koncis men klar och lättfattlig. Utan att innehålla allt för vidlyftiga utläggningar lämnar kommentaren upplysande besked rörande så gott som alla de spörsmål, som pläga uppkomma vid tillämpning av förordningen. Till stöd för tolkningen av de olika bestämmelserna meddelas hänvisning till alla viktigare prejudikat.
I sammanhang med kommenteringen av lagtexten lämnar förf. en överskådlig redogörelse för den kamerala fastighetsindelningen samt för de viktigaste bestämmelserna i förordningen ang. jordregister och i lagen om fastighetsbildning i stad jämte förordningen med närmare föreskrifter om fastighetsregister för stad. Fastighetsbildningslagen och sistnämnda förordning erbjuda som bekant ganska stora svårigheter vid tillämpningen, och de erinringar förf. meddelat rörande sådana stadganden i nämnda författningar, som äro att iakttaga vid behandlingen av lagfartsärenden, äro därför till särskilt gagn för alla, som hava att syssla med lagfarter i samhällen, därför fattningarna äro att tillämpa.
En granskning av denna förträffliga kommentar ger anledning endast till några erinringar av ringa betydelse.
Då förf. i inledningen omnämner, att lagfartens prioritetsverka när knuten vid lagfartsansökningen, under det lagfartens legitimerande verkan förutsätter erhållen lagfart, hade det lämpligen bort anmärkas, att enligt praxis ett undantag förekommer från sistnämnda regel. Då vid ansökan om dödning eller postposition av inteckning skall företes medgivande till åtgärden från vederbörande fastighetsägare, plägar man nämligen nöja sig med medgivande av den, som senast