De s. k. säkerhetsköpen enligt lösöreköpsförordningen.1 Det å s. 367 ff. omnämnda målet O.Carlander m. fl. contra J. Hellstrands konkursbo har numera avgjorts av K. M:t genom dom den 30 juni 1928. II. D:s majoritet, fem ledamöter, har i enlighet med nedrerevisionens hemställan prövat rättvist fastställa Göta hovrätts dom. För min del uttalade jag skiljaktig mening av följande innehåll:
"I målet är ostridigt, att avhandlingen av den 5 april 1921 tillkommit i ändamål att bereda O. C. och P. C. säkerhet för vad de kunde komma att få utbetala på grund av en för H. ingången borgensförbindelse, därvid O. C. ochP. C. skulle äga att för sålunda gjorda utlägg göra sig betäckta genom realisation av den i avhandlingen avsedda lösegendomen, ävensom att O. C. och P. C. för sin borgen jämväl skulle erhålla säkerhet i omförmälda intecknade skuldebrev å 50,000 kronor med ränta.
Vidare är i målet upplyst, att O. C. och P. C. på grund av sin borgensförbindelse måst hos Sk. E. B. inlösa ett av H. därstädes taget lån med 23,715 kronor 42 öre.
Enär med berörda avhandling förfarits i enlighet med bestämmelserna i förordningen den 20 november 1845 i avseende på handel om lösören, som köparen låter i säljarens vård kvarbliva, kan det mellan O. C. och P. C. å ena, samt H. å andra sidan träffade avtal angående den i avhandlingen berörda lösegendomen icke frånkännas laga verkan gent emot H:s övriga borgenärer.
På grund härav och då någon omständighet ej förekommit, som kan betaga O. C. och P. C. rätt att, därest vid en realisation av ifrågavarande lösegendom ej skulle erhållas så högt pris, att deras fordran därmed bleve täckt, för skillnaden hålla sig till omförmälda, hos dem pantsatta skuldebrev å 50,000 kronor, prövar jag rättvist att, med ändring av hovrättens dom, fastställa det slut, vartill rådstuvurätten kommit i målet."
Det sålunda erhållna prejudikatet utvisar först och främst, att alla i målets avgörande deltagande medlemmar av H. D. anslutit sig till den meningen, att även ett lösöreköp, som tillkommit allenast i syfte att bereda "köparen" säkerhet för borgen, äger giltighet emot"säljarens" konkursbo. Av motiven till majoritetens dom framgår också, att majoriteten härvid icke tagit hänsyn till lösöreköpsavhandlingens formella ordalag, vilka icke tyda på annat än att ett köp förelegat. Det avgörande för majoriteten har således icke varit, att det varit fråga om en fiduciarisk överlåtelse i egentlig mening. Det har icke varit transaktionens egenskap av att utgöra ett köp utåt, som föranlett, att transaktionen godtagits såsom giltig i förhållande till tredje man. Tvärtom har just med hänsyn därtill, att det utretts, att "köparne" allenast mottagit lösöreköpet såsom säkerhet, köpet icke ansetts vara ens i förhållande till säljarens konkursbo definitivt, så att köparne kunde tillförbindas att fullgöra detsamma, utan det