Förlagsinteckningshavares rätt i utestående köpeskilling. Red. av SvJT har från advokaten W. MOBERG mottagit följande artikel.
I SvJT för innevarande år s. 163 ff. har advokaten CURT EKDAHL under ovanstående rubrik framfört en kritik mot vissa av de ändringar, som genom lagen av d. 3 juni 1932 verkställts i Kungl. förordningen av d. 13 april 1883 angående förlagsinteckning. Då Ekdahls anmärkningar enligt mitt förmenande i väsentliga delar icke äro bärkraftiga, ber jag härmed att något få bemöta desamma.
Genom den nya 6 § i förordningen angående förlagsinteckning har förlagsgivaren vid försäljning av förlagsegendom eller vissa däri ingående föremål erhållit samma rätt i den utestående köpeskillingen, som han ägt i det försålda. Det är mot denna utvidgning av förlagsgivarens förmånsrätt till att omfatta jämväl utestående köpeskilling, som Ekdahl särskilt riktar sig. Ekdahl anser, att utvidgningen är ur teoretisk synpunkt svagt grundad och att den leder till icke önskvärda konsekvenser.
De oprioriterade fordringsägarnas rätt äventyras enligt Ekdahl i högsta grad,medan för lagsgivaren omotiverat gynnas genom ifrågavarande ändring. Tvenne olika fall av försäljning av förlagsegendom behandlas, nämligen: 1) försäljning på en gång av hela förlagsegendomen; 2) försäljning i vanlig ordning under affärsrörelsens normala bedrivande.
I det första fallet anser Ekdahl det vara berättigat, att fordringen på köpeskillingen omfattas av förlagsgivarens förmånsrätt, emedan »försäljningssumman i dessa fall endast undantagsvis i nämnvärd mån överstiger förlagsegendomens värde före försäljningen». Av denna anledning anser Ekdahl, att man i detta fall icke kan tala om någon kränkning av utomstående intressen.
I det andra fallet däremot anser Ekdahl, att de oprioriterades rätt i hög grad äventyras, ty »här råder normalt sett icke överensstämmelse mellan värdet av förlagsegendomen och den utestående fordring, som trätt i dennas ställe». Detta sluter Ekdahl därav, att exempelvis tillverkade fabrikat icke i låntagarens inventarium upptagas till försäljningsvärdet utan till tillverkningsvärdet. Skillnaden mellan dessa värden är det mervärde, som fordringen på köpesumman skulle äga jämförd med den försålda egendomen. Då denna skillnad är avsedd att täcka försäljningskostnader, reklam m. m., anser Ekdahl att ägare av oprioriterade fordringar skadas och förlagsgivaren omotiverat gynnas därigenom, att förlagsgivarens rätt utvidgas att omfatta hela fordringen på köpesumman.
Tanken bakom Ekdahls kritik är tydligen den, att de oprioriterade fordringarna tillkommit i samband med försäljning av varor och att det därför vore orättvist att låta dessa fordringars innehavare, som senare än förlagsgivaren lämnat låntagaren medel, utestängas från gottgörelse ur köpeskillingen, vilken de till en viss del förvärvat åt låntagaren.
I verkligheten förhåller det sig emellertid icke så, som Ekdahl synes hava