388 MEDDELANDEN FRÅN FRÄMMANDE RÄTT. Franskt utkast till allmän del av en ny strafflag. I Frankrike arbetar sedan slutet av 1930 en av justitieministern tillsatt kommission för revision av straff- och brottmålslagstiftningen; dess sekreterare är den kände kriminalisten, professorn och domaren i kassationsdomstolen Roux. De gällande kodifikationerna äro som bekant så gamla som från 1808 och 1810, och det är därför helt naturligt, att revisionen synes komma att föranleda helt nya lagtexter. Såsom ett första resultat föreligger sedan april 1932 ett utkast till allmänna delen av en ny Code pénal; det har utsänts till granskning av olika sakkunniga korporationer och är publicerat i Revue internationale de droit pénal (1932 s. 281—311). Utkastet, som är jämförelsevis utförligt (143 artiklar), erbjuder för en komparativ betraktelse inga påfallande nyheter ochsynes i jämförelse med övriga aktuella reformarbeten vara präglat av en viss återhållsamhet.
R. B.
Nullum crimen sine lege. Ehuru England sedan gammalt åtnjuter anseende för att vara ett land, där medborgarfriheten är högt utvecklad, är den flerstädes såsom en hörnsten däri betraktade satsen nullum crimen, eller nulla poena, sine lege icke ställd utom fråga i England. En modifikation lider satsen redan därigenom, att den engelska straffrätten till stora delar icke är kodifierad utan är utbildad i rättspraxis. I ett nyligen av Court of Criminal Appeal förehaft mål, R. v. Manley (1933, 1 K. B. 529), tillämpades vidare den sedvanerättsliga straffrätten med anmärkningsvärd frihet. Målet rörde sakförandet av en kvinna för att hon genom falska uppgifter om rån hade föranlett några poliser att ägna tid åt en ändamålslös utredning. Genom atttaga i anspråk de av offentliga medel avlönade polisernas tid och sätta medborgare i fara att bliva misstänkta för rån hade hon enligt domstolens mening tillfogat det allmänna en kränkning (public mischief), och orätt mot det allmänna (prejudice of the community) vore enligt domstolen straffbar. Mot detta sistnämnda påstående riktas starka gensagor i den ansedda engelska tidskriften The Law Quarterly Review. I ett redaktionellt uttalande (1933 s. 153) förklarar tidskriften, att läran, att varje handling som domarna må anse innefatta orätt mot det allmänna är ett brott, ger domstolarna en obegränsad och okontrollerad befogenhet att utsträcka det straffbara området, och tidskriften jämför den makt, som domstolarna enligt läran skulle äga, med den som den stuartska stjärnkammaren ägde.
I. S.
Dom eller utslag? Red. har fått emottaga följande inlägg i en terminologisk fråga, som helt säkert förtjänar uppmärksamhet.
Enligt gammal praxis vid vissa domstolar — särskilt överrätterna — användes beteckningen dom ifråga om ett slutligt beslut i mål, mot vilket talan får fullföljas efter vad, samt utslag om utlåtande, mot vilket rättsmedlet är besvär. I underrätterna har denna skillnad icke så allmänt upprätthållits och på en del håll användes ordet dom om avgörandet av alla slags mål.
I 24 kap. R. B. användas båda uttrycken dom och utslag om de beslut, var-