Till tolkningen av RB 12:2. I RB 12: 2 stadgas bl. a., att om svaranden kommer å första ting, innan det ändas, men käranden uteblir, skall käranden vara underkastad visst bötesstraff och dessutom gälda svaranden dennes rättegångskostnader, där käranden ej vid nästa ting å landet, eller inom en månad i staden, gitter visa, att han haft laga förfall och ej kunnat kungöra detsamma för rätten. I omedelbar anslutning till denna bestämmelse är vidare föreskrivet: »Stämmer ej käranden saken in och den fullföljer å den tid, som nu är sagt; vare svaranden för hans käromål fri. » Med anledning av ett aktuellt rättsfall har författaren till denna artikel kommit att ägna något närmare studium åt den sistnämnda bestämmelsens tolkning i visst avseende, och som lagrummet i det sålunda uppmärksammade hänseendet endast helt flyktigt berörts inom den rättsvetenskapliga litteraturen, kan ett offentliggörande av studieresultaten måhända påräkna något intresse såsom innefattande ett ringa bidrag till tolkningen av det förevarande ur flera synpunkter mycket intressanta stadgandet.
Om i det nämnda fallet av utevaro käranden vill undgå, att svaranden på därom framställt yrkande blir från hans käromål fri, har käranden tydligen först och främst att inom den i lagrummet stadgade tiden ånyo instämma saken. Med denna åtgärd synes närmast vara att förstå stämnings uttagande och delgivning. Det vill emellertid av lagens ord synas, som om lagen fordrade något mer än sakens instämmande; lagrummet talar nämligen även om sakens fullföljd. Skall nu fullföljden utgöra en från instämmandet skild åtgärd, och skall den vidare, såsom lagrummets avfattning giver vid handen, äga rum inom den nämnda tidsfristen, synes den icke rimligen kunna bestå i något annat, än att käranden inställer sig vid rätten och, såsom det heter i RB 14:1 (jfr 24:3 p. 2), »föreställer» sitt käromål, d. v. s. åtminstone såtillvida utför sin talan, att han åberopar, vad som anförts i stämningen.
Att lagen skulle uppställa en tidsbegränsning icke blott för sakens instämmande utan även för dess fullföljd i den här angivna meningen, kan ur en viss synpunkt förefalla ganska rimligt. Det är tydligt, att lagen vill skydda ett svarandens intresse att få slut på saken. Käranden skall icke kunna i det oändliga besvära svaranden med rättegång om samma fråga. Lagen har på visst sätt givit svaranden en rätt att få dom i en mot honom anhängiggjord rättegång (låt vara att