Förf. börjar sin framställning med att skildra en rad av experiment, ägnade att belysa felkällorna vid iakttagandet, återgivandet, igenkännandet och beträffande minnet, och anför samtidigt vittnespsykologiska exempel, som skola visa den roll, dessa felkällor spela i det konkreta rättsfallet. Riktigheten av de resultat, till vilka han genom dessa experiment kommit, torde de, som någon längre tid sysslat med upptagande av vittnesmål, kunna vitsorda. Genom de av honom anförda experimenten och exemplen ställer förf. den mänskliga begränsningen i nu ifrågavarande hänseenden i klar belysning. Han framhåller, hurusom en människas utsaga, då hon skall redogöra för något av henne upplevt, blir beroende av: om hon har iakttagit det upplevda riktigt, om upplevelsen riktigt inpräglat sig i hennes minne, om hon kan reproducera det upplevda riktigt, och om hon är i stånd att delgiva andra reproduktionen på sådant sätt, att de bilda sig samma uppfattning av det upplevda, som hon själv har, eller om hon t. ex. uttrycker sig oriktigt; och med de av honom återgivna experimenten vill förf. visa, i huru hög grad det brister i angivna hänseenden. — En detalj, som beröres i detta sammanhang, är förmågan att rätt konstatera längden av en tidsrymd, och fastslår förf. — något som anm. jämväl ofta haft tillfälle att iakttaga — att en tendens till övervärdering är gällande, då fråga är om tider på upp emot en minut, men att den sedan avtager, och att, då fråga är om en tidrymd, överstigande tio minuter, man ofta finner en tendens i motsatt riktning.
Den farligaste felkällan anser förf. suggestionen vara; han behandlar utförligt olika slag av suggestiva frågor, framhåller till vilken förvanskning av en vittnesutsaga, dessa kunna leda, och ger i detta sammanhang värdefulla anvisningar i fråga om förhörstekniken vid upptagandet av vittnesmål. Framställandet av suggestiva frågor utdömes fullständigt, såvida icke förhörsledaren medvetet begagnar sig av sådana frågor som ett medel att pröva vittnenas trovärdighet.
Efter att hava behandlat de faktorer, vilka äro ägnade att förringa ett vittnesmåls pålitlighet, påvisar förf. de förändringar, både med hänsyn till form och till innehåll, en vittnesutsaga underkastas från första gången den kommer till uttryck och till de manifestationer, som föreligga vid det avslutande förhöret. På samma gång som han understryker betydelsen av »den första utsagan», framhåller han hur svårt— under stundom omöjligt — det kan vara att nå fram till densamma. Ofta har den första berättelsen föregåtts av ett meningsutbyte med andra personer, och förf. påpekar betydelsen av att vid protokolleringen anteckna, om så varit förhållandet. Förf. vidrör i detta sammanhang protokolleringstekniken och påpekar de svagheter, som vidlåda densamma; men han gör det med en anmärkningsvärd förståelse för de hart när oövervinnerliga svårigheter, med vilka förhörsledaren i detta hänseende har att kämpa.
Förf. framhåller upprepade gånger, och som det synes anm. med rätta, att brådska ingenstädes så lite är på sin plats, som vid domstolen. Då fråga varit om saker av betydelse säger han sig aldrig hava kunnat