Borgmästare Fant (liksom även ombudsman Jacobsson) medger, att sakliga skäl tala för att ett oåterkalleligt förmånstagareförordnande betraktas såsom en under 7:4 arvslagen fallande gåva. Jag förmodar att det också råder allmän enighet om att ett dylikt förordnande även vid tillämpningen av 6: 1 och 8: 4 arvslagen skäligen bör bedömas såsom gåva.
Såvitt av Fants artikel framgår är det två skäl, som skulle göra det omöjligt att ställa sig på den sålunda sakligt sett riktiga ståndpunkten.
Det första skälet är att lagstiftarens mening skulle vara en annan. Det synes rimligt att man, åtminstone när det gäller vår centrala lagstiftning, på vilken så omsorgsfullt arbete nedlägges, inte presumerar att lagstiftaren har haft en mening som tämligen klart framstår såsom sakligt oriktig. I förevarande fall är man så mycket mindre berättigad att antaga en sådan mening hos lagstiftaren som det finns positiva belägg för att de som förberett de på denna fråga inverkande lagarna ansett ett benefikt oåterkalleligt förmånstagareförordnande vara att bedöma såsom gåva i civilrättsligt avseende. Jag hänvisar endast till försäkringsavtalslagens motiv s. 200, Rudolf Eklunds kommentar till nämnda lag 102 § samt det av Fant själv omnämnda uttalandet av Ekeberg och Stenbeck i kommentaren till Nya G. B.
Det andra skäl Fant framför — tydligen såsom huvudargument — är att min åsikt skulle leda till »högst underliga konsekvenser», bestående däri, att medan ett oåterkalleligt förordnande skulle underkastas avräkningsplikt enligt arvslagens 6: 1, ett återkalleligt förordnande icke behövde avräknas, då det »såsom ock Nial framhåller» uteslutande reglerades av försäkringsavtalslagen. Härtill måste jag svara, att jag aldrig sagt och aldrig menat, att det återkalleliga förordnandet uteslutande regleras av försäkringsavtalslagen. Förhållandet är i stället efter min mening följande. Före försäkringsavtalslagens tillkomst var ett återkalleligt förordnande av förmånstagare över huvud icke erkänt som en giltig livsrättshandling (se min uppsats i Svensk Juristtidning 1937 s. 300, jfr försäkringsavtalslagens motiv s. 198). Då ett dylikt förordnande icke avser att lägga något band på vederbörande i hans livstid, skulle det också principiellt sett vara att betrakta som en dödsdisposition, som för sin giltighet kräver iakttagande av testamentsformen (min uppsats nyssnämnda sida). Försäkringsavtalslagen uppställde emel-