Examen juridicum i Lund I. Examen juridicum, som är vår äldsta ämbetsexamen, tillkom på grundval av kungliga förordningen den 10 mars 1749. De historiska förutsättningarna härför har jag belyst i en föregående artikel (SvJT 1938, s. 298 ff.). Min avsikt är nu att söka skildra förordningens tillämpning vid Lunds universitet, vars arkiv jag haft tillfälle att genomforska för ändamålet. Det bevarade materialet har visat sig vara skäligen magert och delvis svåröverskådligt, och detta torde vara den egentliga anledningen till att det juridiska examensväsendet under 1700-talet och även senare hittills varit så gott som okänt i fråga om detaljerna.
Enligt förordningen innebar examen, att vederbörande examinand »vid öppna dörrar och inför ett över frågor och svar noga hållet protokoll blivit av juris och moralium professorerna uti lagfarenheten och dess grundvetenskaper förhörd och sig därvid väl och försvarligen förhållit». Med denna procedur skulle enligt samma källa likställas disputation »uti något till lagfarenheten hörande stycke». Trots att denna disputation icke gick under namn av examen, har jag ansett lämpligt att i det följande skärskåda båda de former, som i 1749 års förordning ansågos vara jämbördiga förutsättningar för inträde i rättegångsverken.
Då det gäller att skildra examensväsendet, sådant det tillämpades vid Lunds universitet, är det nästan omöjligt att göra detta utan att taga hänsyn till de personer, vilka vid olika tillfällen fungerade som examinatorer. Liksom Sveriges historia är dess konungars, är juridiska fakultetens historia dess professorers. Denna tes är särskilt obestridlig under en tid, då juridiska fakulteten i Lund bestod av en eller högst två ordinarie ledamöter, vilket var förhållandet under hela den period, med vilken vi nu skola sysselsätta oss eller åren 1749—1812. Och även då professorerna voro tvenne, var den huvudsakliga lagfarenheten samlad på en hand. Den andre ledamoten, som tillhörde även filosofiska fakulteten, representerade blott de delar av juridiken, som i våra dagar benämnas juridisk encyklopedi och internationell rätt, och var alltså åtminstone från vår synpunkt sett ett slags bifigur. De professorer, som under perioden hade att fullgöra undervisning och examination i svenska lagfarenheten voro följande: 1) David Nehrman (1749—53), 2) Lars Johan Colling (1753—85), 3) Lars Tengwall (1785—1809) och 4) Johan Holmbergson (1810—12). Det är dessa fyra personer, som i främstarummet sätta sin prägel på de juridiska studierna i Lund under nämnda tid. Kring dessa fyra bör därför materialet grupperas.
Vid examensförordningens tillkomst hade David Nehrman redan under 29 år uppehållit undervisningen. Det dagliga släpet och slitet hade