Sveriges lagar från äldsta tider bibehållit, samt motiverar detta med följande ord, som visa kommitténs höga uppskattning av den gamla balkindelningen och dessutom ur allmän synpunkt erbjuda stort intresse:
»Lagen är en bok för folket. Likasom själva folkstammen, under tidernas lopp, växer ut och omdanas, måste även lagen, varuti samhällslivet skall, så tillsägande, överskåda sig självt från varje betydlig ståndpunkt på dess utvecklingsbana, gång efter annan utvidgas, omarbetas och, ur massan av de söndrade delar, som under olika tiders inflytanden tillkommit, sammangjutas till ett nytt helt, med ett ord: föryngras; men den bör dock aldrig annorlunda omskapas, eller i annan form framträda, än att folket städse igenkänner och förstår den. För kommittén, vars fasta föresats det ifrån arbetets början varit, att icke i förut gällande stadganden tillstyrka någon ändring, som ej, efter kommitténs övertygelse, varit påkallad av de nya förhållanden, och ombytta tänkesätt, vilka, under samhällets fortgång till högre utbildning, uppkommit och stadgat sig, har det alltså utgjort en tillfredsställelse, att i det formella få lämpa sig, mera efter folkets behov, än efter vetenskapsmannens fordringar. Kommittén ville blott önska, att bristen av det systematiska i uppställningen funnes någorlunda ersatt, genom enhet och sammanhang i själva föreskrifterna.»
På tanken att bibehålla balkindelningen byggde man även under de följande arbetena på det stora lagverket. Äldre lagberedningen avgav 1844 — den 25 november — ett förslag till straffbalk, som innebar en bearbetning av lagkommitténs straffbalksförslag. Därefter avlämnade beredningen på lagkommitténs förslag fotade förslag till giftermåls-, ärvda-, jorda- och byggningabalkar (1847), rättegångsbalk (1849) och handelsbalk och utsökningsbalk (1850). Då man från mitten av 1800-talet tvangs att vid lagstiftningens reformerande alltmera definitivt gå endast de partiella förändringarnas väg, slog man emellertid in på en annan linje även beträffande balkindelningen.
Av de lagförslag, som ovan nämnts, intar lagberedningens straffbalksförslag av år 1844 en särställning. Det var avsett att genomföras utan avbidan på det stora lagverket i övrigt. Den nya straffbalken skulle upphäva missgärnings- och straffbalkarna i 1734 års lag utan att själv bliva en del av denna. Trots att den skulle få benämningen balk skulle den alltså stå som ett lagverk vid sidan av den allmänna lagen. Fortsatte man på denna väg, skulle småningom i fråga om de centrala delarna av den svenska borgerliga rätten lagstiftningsarbetet resultera i ett antal sinsemellan oberoende balkar vid sidan av 1734 års lag — vilken