Vängåvan vid fastighetsköp. I januarihäftet av SvJT lämnar J. E. ALMQUIST en utredning av begreppet »vängåva» vid fastighetsköp i Uppland på landslagens tid. Resultatet bekräftar enligt Almquist ett uttalande i ämnet, som K. G. WESTMAN gjort i ett brev till B. Wedberg, daterat den 26 januari 1919, och i sammandrag publicerat av mig i Uppländska domböcker del VI. Westmans uttalande går i korthet ut på att »vängåvan» i Uppland vid ifrågavarande tid kunde tänkas bero på att vederbörande fastigheter voro så goda, att de ansågos värda ett större vederlag än det som borde utgå enligt allmän, sedvanerättslig norm.
Själv hade jag i samma del VI med stor tvekan framfört såsom måhända förtjänt att diskuteras ett uppslag av innebörd att vängåvan utgjorde ett extra tillägg till köpeskillingen i samband med eller såsom särskild valuta för slutgiltig överlåtelse av den sålda fastigheten. Anledningen till detta uppslag var ett rättsfall från Sjuhundra härad 1597 där vängåvan uttryckligen gavs »för lyst och fast» (d. v. s. för uppbud och fasta å tinget).
Almquist avvisar på anförda grunder min hypotes. Det förefaller också, som om han funnit det ganska förmätet att efter Westmans brev överhuvud framkasta något tolkningsalternativ. Det var emellertid inte det. Saken har, liksom viktigare ting, sin historiska förklaring. I februari 1941 mottog jag ett brev från Wedberg, av innehåll bl. a. att han vid sitt sysslande med fastighetsköp på 1700- och 1800-talen ang. Lidingögårdar fäst sig vid den ofta förekommande »äreskänken», att han inlåtit sig i korrespondens med Westman, C. G. Bergman och troligen även Björling, men att det icke lyckades honom komma till någon säker uppfattning om saken. Brevskrivaren anmodade mig att vid tillfälle intervjua Westman i ämnet och sedan eventuellt behandla det i den blivande rättshistoriska inledningen till Uppl. domb. V.
Jag fick sedermera tillåtelse av Westman att publicera hans brev. Brevet innehöll emellertid i sin otryckta del uttryck för författarens egen tvekan i frågan. Med anledning av rättsfallet från 1597 interpellerade jag I. SJÖGREN angående mitt uppslag. I sitt svarsbrev av den 23/6