Vängåvan vid fastighetsköp i Uppland under landslagens tid. I senaste häftet (nr VI) av serien »Uppländska domböcker», s. 17 ff., har utgivaren NILS EDLING fäst uppmärksamheten vid de i uppländska häradsrättsprotokollen från 1500-talet »rätt talrikt förekommande exemplen på att utöver den egentliga köpeskillingen s. k. vängåva (äreskänk) lämnas av köparen till säljaren». Inom litteraturen har, som Edling i detta sammanhang påpekar, icke lämnats någon tillfredsställande förklaring till uppkomsten av detta bruk. För att i någon mån råda bot härför avtrycker Edling i det följande en i korthet gjord ungefärlig sammanfattning av ett brev från K. G. WESTMAN till B. Wedberg, daterat den 26 januari 1919, i vilket problemet ingående dryftas. Den av Edling publicerade sammanfattningen har följande lydelse:
Enligt gammal föreställning var fastighet icke ett handelsobjekt, som fluktuerade efter konjunkturerna eller hade olika värde efter tillgången på nyttigheter sådana som skog. Ett hemman hade sitt justum pretium, och man ansåg, grovt taget, det ena hemmanet lika mycket värt som det andra. Man ser i lagarna antydningar härom i landskaps- och landslagarnas regler rörande bestämmandet av landbolegan, som ju där sättes till fixa belopp på sedvanerättslig grund. Visserligen skulle i allmänhet bördlösen ske efter värdering, men denna torde ha skett rätt schematiskt. Upplandslagen gör som bekant ett försök att införa en finare uppskattning av jorden efter markland, men den en gång satta marklandsindelningen skall för all framtid ligga till grund vid bördlösen, som sker enligt taxan i JB 1. Emellertid jämkade man i många fall på den åskådning, som här antytts, då man ej kunde förhindra, att jordvärde och kapitalvärde ställdes i mera individuellt förhållande till varandra. Man finner t. ex. på 1600-talet i Uppland i många fall, att priset erlägges enbart i form av köpeskilling, men i en del fall utgår därjämte 'vängåva' i pengar t. ex. 4 mark eller 10 lod silver, d. v. s. till relativt betydande värde. Det är icke regel, att vängåva utgår. Man kan därför tänka sig, att dess förekomst beror på att ifrågavarande fastigheter voro så goda, att de ansågos värda ett större vederlag än det, som borde utgå enligt allmän norm. Man gjorde då en kompromiss mellan den gamla åskådningen och en modernare, och lät köpeskillingen bestämmas enligt den förra men fogade därtill en vängåva, som tillfredsställde den senares krav på vederlag efter fastighetens individuella värde.
Trots stödet av denna utredning säger sig Edling icke våga »hysa någon bestämd egen mening i frågan» under motivering, att »härför erforderliga djupgående undersökningar i ämnet givetvis varit för honom