Från dagens diskussion. Perstorpsfallet — 14-åringen som misstänktes för dråp å en 9-årig bekant flicka och som i barnavårdsnämndens regi blev föremål för en undersökning utan positivt resultat — har väckt till liv en mycket livlig pressdiskussion om rättssäkerhetens krav i fråga om brottsutredningar mot barn. Fallet riktaren strålkastare på huvudinvändningen mot en höjning av den s. k. straffmyndighetsåldern, vilken gäller barnavårdsnämndernas kompetens att övertaga brottsutredningen beträffande 15- à 17-åringar som begår grövre brott. Liksom tidigare Esarpsmålet belyser fallet den allmänna opinionens oerhörda känslighet inför misstanken att graverande indicier med orätt tages som bevis för att brott begåtts. Barnavårdslagens tillräcklighet och barnavårdsnämndens kompetens ifrågasättes främst med hänsyn till bevisprövningen.
Under rubriken »Socialdomstolar» skriver Expressen 28/6 1948:
»Hittills har pojkens sak helt handlagts av ortens barnavårdsnämnd, där det utan tvivel sitter utmärkt folk, som har stor sakkunskap när det gäller de sedvanliga barnavårdsärendena. Men det är ofrånkomligt att de inte är kompetenta att i ett så invecklat fall som detta pröva indicier som dem polisen har lagt fram i denna mordgåta. Redan för en vanlig domstol förefaller detta mål ha varit av det mera invecklade och svår avgjorda slaget. Och där sitter dock folk med direkt juridisk utbildning och med god träning att pröva både vanliga vittnesmål och bevis av mera kriminalteknisk natur. Man kan inte begära att lekmännen i barnavårdsnämnden utan vidare skall kunna göra detta.
Men å andra sidan skall det villigt erkännas att då det gäller exempelvis som i detta fall en minderårig, om vars skuld man för resten kan hysa berättigade tvivelsmål, kan man inte heller stanna vid att enbart kräva prövning av utbildade jurister. Det är här fråga om ömtåliga psykologiska förhållanden av sådan art att en på sedvanligt sätt juridiskt utbildad person knappast är kompetent för en sådan prövning. Här fordras även medverkan från annat sakkunnigt håll, närmast då psykologiskt. Det gäller ju en 14-årig pojkes hela framtid. Vare sig hans oskuld eller skuld kan klarläggas, måste man undvika att han får men av undersökningen under hela sitt återstående liv.»
Efter referat av ett alkoholistmål, som vandrat ända upp till regeringsrätten, där vederbörande »frikänts» ehuru hustrun på grund av mannens alkoholism blivit psykiskt nedbruten, varefter en ny skrämmande period av alkoholism omedelbart inträtt — ett mål alltså, säger tidningen, som prövats under all tänkbar juridisk garanti, men med sådan utgång att man av sociala hänsyn måste reagera — och efter erinran om att riksdagen i fjol gick emot tanken på inrättandet av en riksdagens socialombudsman, fortsätter tidningen: