Från dagens diskussion. Psykopatproblemet. I en avhandling av doktor MARTIN EKBLAD, som ventilerades i våras, framföres bl. a. det påståendet att 15 procent av den manliga befolkningen i Sverige utgöres av psykopater. Var sjunde svensk man skulle sålunda vara en psykopat! Med psykopater menar då Ekblad i enlighet med den tyske psykiatern SCHNEIDER sådana personer som avviker så mycket från genomsnittet att de själva eller andra människor lider av deras abnormitet. Denna definition finner docenten GUNNAR LUNDQUIST i en artikel om »Psykopatproblemet» i Dagens Nyheter 13 juli 1948 uppenbart alltför vag, och den kan enligt hans mening knappast användas ensför praktiskt-sociologiskt bruk. Lundquist skriver:
»Inom sinnessjukvård, alkoholistvård och kriminalvård utgör de s. k. psykopaterna ett svårlöst och påträngande problem, och i den mänskliga samlevnaden över huvud vållar »psykopaten» ofta stora bekymmer. Dessa särpräglade eller abnorma människor återfinns i alla socialgrupper, oberoende av intelligens och bildningsgrad. Möjligheterna att komma till rätta med dem har diskuterats i många sammanhang. Vad särskilt de svårare formerna beträffar, så har de givit upphov till enså betydelsefull vårdfråga att inrikesministern förra sommaren bemyndigades tillkalla sakkunniga, '1947 års psykopatvårdsutredning', som skall framlägga förslag om en särskild organisation för psykopaternas behandling.»
KINBERG, SJÖBRING och senast GERLE vill göra rent hus och förklarar psykopatbegreppet bankrutt, medan EKBLAD som sagt stannat kvar på den ståndpunkt som Schneider intog för c:a 25 år sedan.
»Flertalet praktiskt verksamma läkare menar med psykopati ungefär detsamma som Schneider. De anser sålunda att psykopati är ett konstitutionellt abnormtillstånd med 'rubbningar på känslo- och viljelivets område' som medför social missanpassning. Den som har något större krav på en definition brukar karakterisera denna 'rubbning på känslo- eller viljelivets område' som en psykisk utvecklingshämning, vilken närmare kan preciseras och som kan ha olika orsaker. Det gäller framför allt en bristande utveckling av de moraliska och sociala sentimenten, d. v. s. sådana saker som känslan för vad som är rätt och riktigt, hänsyn till andra, 'socialt sinne', 'ansvarskänsla', 'samvete' m. fl., som mer eller mindre saknas hos en 'psykopat'.»
Det måste anses vara en angelägen forskningsuppgift att så ingående som möjligt söka bestämma arten av de många psykopatologiska tillstånd som döljer sig bakom samlingsnamnet psykopati, fortsätter Lundquist. En mycket väsentlig uppgift för den sittande kommittén synes honom därför vara att tillgodose forskningen inom den planerade nya organisationen.