Från dagens diskussion. Svenska Dagbladet har under oktober 1948 levererat ett flertal bidrag till belysande av den aktuella kriminaliteten i landet och medlen för dess bekämpande. En huvudpunkt i diskussionen har varit den nuvarande villkorliga domens brister, och de sedan länge aktuella kraven på dess reformerande har vunnit stöd från skilda håll.
Månadens första bidrag (2/10) lämnades under rubrikerna »Respektlöshet mot lagarna bland ungdomsförbrytarna», »Riksåklagaren ingriper till 16-årig tjuvs förmån». 16-åringen hade nyligen dömts för stöld till ett år och fyra månaders fängelse. RÅ hade låtit överklaga domen under hemställan att fängelsestraffet måtte ändras till skyddsuppfostran. Formellt sker detta därigenom att den dömde erhåller villkorlig dom med förordnande om hans omhändertagande för skyddsuppfostran.
Utan att här föregripa den utveckling av sina synpunkter RÅ kan komma att lämna i det fullföljda målet, måste det antagas att RÅ:s ingripande främst skett till »förmån» för samhällsskyddet. Om en 16-årig, hållningslös psykopat via en villkorlig dom överlämnas till skyddsuppfostran, synes rent principiellt större utsikter vara för handen att han skall kunna bli föremål för en behandling som gör honom mindre samhällsfarlig, än om han skulle dömas till ett tidsbestämt fängelsestraff. Hans omhändertagande och oskadliggörande kan också bli mycket långvarigare.
Men den nuvarande villkorliga domen är behäftad med åtskilliga fel. Från strafflagberedningens sida har länge gjorts gällande att namnet villkorlig dom borde reserveras för de lindrigaste fallen och sådana i vilka något återfall ej behöver befaras. Att beteckna överlämnande till skyddsuppfostran som villkorlig dom är ur flera synpunkter oegentligt. Förordnande om skyddsuppfostran innebär i realiteten en slutlig, frihetsinskränkande påföljd för brottet. Inom de åldersklasser för vilka skyddsuppfostran lämpar sig bör vanligen icke ens ett nytt brott medföra avbrott i densamma men väl erforderliga jämkningar i behandlingen. Ett av de svåraste problemen är rymningarna. Det är känt att ingen ivrigare än RÅ efterlyst resurser inom socialvårdens skyddsuppfostran för att förebygga sådana. Fångvården är värd allt förtroende, men lösningen av ungdomsvårdsskolornas rymningsproblem kan — såsom även ungdomsåklagaren Sten Mattsson framhållit för Sv.D. — omöjligen vara att döma 16-åringar till fängelse. Sv.D. meddelar också i samma artikel att socialstyrelsen håller på att inrätta en sluten avdelning vid ett av sina skyddshem.1 Den s. k. kvalificerade villkorliga domen med över-