OM BROTT OCH STRAFF.
Föredrag hållet den 8 oktober 1941 i Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund
AV
ERNST KALLENBERG †.
Mitt ämne är: Om brott och straff. Det är de juridiska begreppen brott och straff, det är fråga om, och jag tar inte orden i den vida och populära betydelse, enligt vilken man talar om straff, då ett barn får aga eller då en person träffas av svåra hemsökelser, av vilka medmänniskor anse honom förtjänt. Ämnet är emellertid ändå synnerligen omfattande, ja man kan nästan säga outtömligt, och det är självklart, att min framställning måste begränsas till några ledande tankar och synpunkter. Det är inte enbart juridiskt utan hör till eller har åtminstone djupa rötter i åtskilliga andra vetenskaper: filosofi, psykologi, psykiatri, sociologi m. fl. Genom att på detta sätt antyda ämnets omfattning pekar jag på, att min avsikt inte är att undersöka och ge en redogörelse för någon viss, svensk eller utländsk, strafflags bestämmelser om brott och straff; några korta anmärkningar beträffande svensk straffrätt få vara tillräckliga. Frågor av mera allmän och jag vågar tro det, mera intresseväckande natur för icke-jurister skola bli föremål för mitt föredrag.
Brottet är en produkt av å ena sidan de yttre förhållanden, under vilka det kommer till, å andra sidan det under deras inflytande stående subjektets personlighet. I enlighet därmed har den vetenskapliga undersökningen av kriminaliteten till objekt dels dess sociala faktorer och benämnes kriminalsociologi, dels dess individuella faktorer och bär namnet kriminalantropologi. På grundvalen härav uppstår kriminalpolitiken, vars uppgift är att finna de principer, efter vilka brottsligheten bör bekämpas.
Till en början skall jag ett ögonblick dröja vid en fråga, som äger en djupgående filosofisk, särskilt etisk innebörd och tillagts en avgörande betydelse för uppfattningen av brott och straff. Det gäller, huruvida den ståndpunkt man intager till frågan om den mänskliga viljans frihet, till alternativen determinism eller indeterminism måste vara bestämmande för svaret på frågan om straffets berättigande. Anser man den mänskliga viljan vara helt orsaksbestämd eller, för att begagna en mera vittomfattande formulering, anser man att varje yttring av mänsk-