DAVID NEHRMAN-EHRENSTRÅLES BREV.
AV
PROFESSOR BO PALMGREN.
DAVID NEHRMAN-ERENSTRÅLES brev äro rätt få till antalet och av dem ha hittills blott fyra blivit publicerade — två av G. CAIIL QUIST i Personhistorisk tidskrift 1924, s. 25—29, efter avskrifter i Bergianska samlingen i Vetenskapsakademiens bibliotek, två av J. E. ALMQUIST i SvJT 1938, s. 55—63,1 efter original i riksarkivet. Alla dessa fyra brev äro av största intresse för den som vill söka få en bild av Nehrmans liv och arbete. Av de två förstnämnda är det ena — daterat Lund d. 16 mars 1733 — till rikshistoriografen Jakob Wilde. Det innehåller rätt detaljerade och personligt hållna upplysningar om de nya arbetsfält, som Nehrman föresatt sig att undersöka. Det andra — daterat Lund d. 29 juni 1738 — är till rektor för Uppsala universitet, juris professorn Johan Reftelius. I brevet avböjer Nehrman ett erbjudande att mottaga den lediga skytteanska professuren. De två senare breven — daterade Säby d. 27 april och d. 28 maj 1754 — äro vartdera till kansler för Lunds universitet, friherre Nils Palmstierna. De innehålla utlåtanden om ordnandet av de juridiska studierna.
Ytterligare ett femte brev omnämnes av ALMQUIST i SvJT 1938 s. 302 anm. 2. Brevet — daterat Lund d. 15 aug. 1726 — är till kansler förLunds universitet, greve Nicodemus Tessin d. y. Det ger en så personlig bild av den unge Nehrmans syn på hans egen kallelse och livsuppgift, att det kan anses utgöra ett värdefullt bidrag till belysningen av Nehrman såsom forskare och människa.
Både CARLQUIST och ALMQUIST betonade betydelsen av sina respektive fynd, vilka då framstodo som rätt unika. Fortfarande kan man med skäl beklaga, att alltför litet av Nehrmans brevväxling bevarats till eftervärlden. I Nehrmans bok- och manuskriptsamling, varav huvuddelen finnes i stifts- och landsbiblioteket i Linköping (se SvJT 1946 s. 777 f), har jag icke funnit något brev från eller till Nehrman, med undantag av vissa sönderklippta fragment av brev, vilka Nehrman använt såsom bokmärken eller anteckningslappar. Vid letandet efter nehrmaniana i olika bibliotek har jag kunnat konstatera, att det förutom ovannämnda fem brev finnes ytterligare åtminstone fjorton i svenska och danska offentliga bibliotek.2 Av dessa föreligga tretton i original och ett i av