Finlands lagstiftning 1944—1948. Den senaste översikten av lagstiftningen i Finland ingår i SvJT 1944 s. 173—177 och omfattar det föregående året. Därefter har separat redogjorts för en del lagstiftningsakter. Då red. emellertid uttalat önskan om en sammanhängande framställning av lagstiftningen under åren 1944—1948, skall här nedan lämnas en sådan, varvid hänvisning kommer att ske till de redogörelser, som i antytt avseende redan förekommit i SvJT.
Åren 1944—1948 utgöra ett märkligt skede i Finlands historia med krig, vapenstillestånd och fredsslut jämte åtföljande landavträdelse, krigsskadestånd och andra därav föranledda förfoganden samt sträng reglementering och svårigheter av mångahanda slag, men även återuppbyggnad, reformer på det sociala och kulturella området och i viss utsträckning även av den allmänna lagen samt en så småningom skeende återgång till en normalare livsföring — allt omständigheter, varom författningssamlingens strama paragrafer bära nogsamt vittnesbörd.
Speciell lagstiftning. D. 23 sept. 1944 utfärdades en lagom bringande i kraft av vapenstilleståndsavtalet d. 19 s. m. mellan Republiken Finland och de Socialistiska Rådsrepublikernas Förbund samt det Förenade Konungariket Storbritannien och Nord-Irland (645).1 Sedan fredsfördraget mellan Finland samt sagda och en del andra stater undertecknats i. Paris d. 10 febr. 1947, utfärdades d. 18 april 1947 en lag om godkännande av sagda fredsfördrag (690) och d. 16 sept. s. å. en förordning om bringande i verkställighet av fredsfördraget (691).
D. 12 sept. 1945 emanerade en lag om bestraffning av de krigsansvariga (890). Enligt denna lag skulle den, som på ett avgörande sätt medverkat till att Finland år 1941 råkade i krig med Socialistiska Rådsrepublikernas Förbund eller Förenade Konungariket Storbritannien och Nord-Irland eller under krigets fortgång förhindrat åstadkommande av fred, för missbruk av tjänsteställning till rikets skada ådömas fängelse ej över 8 år eller, därest omständigheterna voro försvårande, tukthus för viss tid eller på livstid. I lagen avsedda åtal handlades av en särskild krigsansvarighetsdomstol, till vilken hörde såsom ordförande presidenten i Högsta domstolen och såsom ledamöter presidenten i Högsta förvaltningsdomstolen, en professor vid Helsingfors universitets juridiska fakultet samt 12 andra av riksdagens elektorer valda ledamöter. Statsrådet ägde förordna om väckande av åtal. Med stöd av denna lag dömdes sedermera på åtal av justitiekanslern republikens