»VÅR JURIDIKS FYRTIOTALISTER».
ETT GENMÄLE.
AV
DOCENTEN SVANTE BERGSTRÖM.
I aprilnumret av SvJT för detta år (s. 241—250) har utrikesrådet STURE PETRÉN under rubriken »Arbetsrätten inför vetenskapens forum. Några randanteckningar till en nyutkommen avhandling.» publicerat en recension av min avhandling »Kollektivavtalslagen. Studier över dess huvudprinciper.» Recensionens något ovanliga innehåll och form gör ett genmäle påkallat.
Av recensionen framgår att Petrén — själv bl. a. specialist på 1600-talsjuridik — räknar mig till en av honom starkt ogillad riktning i modern svensk rättsvetenskap, »vår juridiks fyrtiotalister» (s. 244); enligt Petrén tycks riktningens defekter i viss mån sammanhänga med att kunskap i romersk rätt icke längre fordras ens för högre juridiska studier (s. 243—244). Mycket i recensionen torde få förklaras av denna Petréns metodståndpunkt.
Petréns kritik hänför sig i stort sett till fyra olika moment, som i det följande skall behandlas var för sig: terminologin, rättsfallsbehandlingen, frågan om den s. k. dubbla konstruktionen, avhandlingens uppläggning och metod i allmänhet.
1) Terminologin (s. 242—244). Petrén tror sig ha påträffat ett stort antal terminologiska nyskapelser i min avhandling och finner därvid icke utan en viss förvåning, att det tydligen är författarens mening att de av honom präglade termerna (kurs. av mig) skola ersätta dem som för närvarande användas i lagstiftningen och av arbetsdomstolen, ja till och med tränga ut i vardagslivet och fortleva på allmänhetens läppar (kurs. av mig). Annorlunda kan man icke uppfatta sådana uttalanden av Bergström som när han t. ex. som förklaring till att han föredrager termen »personligt avtal» framför »individuellt avtal» anför (s. 242).
Här har Petrén råkat ut för ett misstag. Allmänheten, t. ex. den som sysslar med fackligt arbete på jordbrukets område, torde bli något förvånad över att jag får äran av att ha präglat termen personligt avtal. Även arbetsdomstolen synes ha skäl att känna sig överraskad. »Vad angår H. A:s personliga avtal», skriver arbetsdomstolen exempelvis i