Från dagens diskussion. Inför processreformens ettårsjubileum hade Dagens Nyheter i november och december en uppmärksammad enkät med domare, åklagare och advokater om vad de tyckte om det första årets resultat och vad de ville jämka och bättra i systemet. Av de intervjuade voro tre domare: hovrättspresidenten Joël Laurin i Göta hovrätt, häradshövdingen Gösta Siljeström i Södra Roslags domsaga och borgmästaren Gösta Strandell i Örebro, två åklagare: landsfiskalen Edvin Karlsson, Solna, och stadsfiskalen Sigurd Beckman, Örebro, samt tre advokater: A. Hemming-Sjöberg och Hugo Lindberg, Stockholm, samt Ivar Glimstedt, Göteborg. Diskussionen sammanfattades som sig bör i ett avslutande inlägg av justitierådet N. Gärde. Ingen nämndeman kom till tals i debatten; det skulle annars ha varit intressant att höra både vad en rådhusrättsnämndeman tyckte om sin nya uppgift och vad en »gammal» nämndeman menade om reformens verkningar.
I allmänhet visade sig de intervjuade i det stora hela nöjda; kritiska röster saknades emellertid inte, och åtskilliga anmärkningar och reformförslag framställdes även av sådana som menade att reformen givit gott resultat. Diskussionen rörde sig naturligt nog mest om några centrala problem: arbetsökningen för underrätter, åklagare och advokater, protokolleringen, ledningen av vittnesförhören, rättegångskostnaderna.
Att rättegångarna blivit intressantare för alla deltagare och att allmänheten, d. v. s. de enskilda parterna, väl klarat sina uppgifter intygades av bl. a. borgmästaren STRANDELL:
»Allt är i teorin mycket bra, och har, det måste erkännas, i stort sett gått att genomföra i praktiken på ett förvånansvärt framgångsrikt sätt. Reformen har, kort sagt, lyckats. Det är visserligen för tidigt att säga om själva domarna blivit 'bättre' — d. v. s. mer rättvisande — om man nu ens någonsin kan ge ett sådant generellt omdöme. Så mycket kan man emellertid säga att vi domare anser det lättare att få fram sanningen, att vi fått en helt ny överblick och 'grepp' om målen, att hela rättegången fått en helt ny svikt, en dramatisk rytm, om man så vill. Ett liv som ger större intresse åt arbetet och gör det effektivare.
För juristerna av facket har hoppet från den gamla, skriftliga rättegångsformen till den nya, muntliga varit långt. Även om det ännu kan glappa lite här och var är emellertid intresset och viljan att sätta sig in i det nya god. Mer förvånansvärt är hur snabbt och lätt det svenska folket — annars inte precis känt för sina framgångar i de oförberedda talarnas klubb — accepterat den muntliga metoden. Anförandena är väl inte alltid så välformulerade (det kräver man inte heller), men de slår oftast huvudet på spiken. Bara att fritt få tala ut om sin syn på saken i stället för att svara på strängt begränsade frågor har skapat en helt annan inställning hos vittnena och även parterna i målen.»