deståndsrätt och har vid premiesättningen icke beräknat, att beloppet av detta skadestånd skulle kunna komma att stiga, emedan den skadeståndsskyldige är täckt genom försäkringsavtalet. Visserligen kan det för en domare, som känner till, att den skadeståndspliktige har ansvarighetsförsäkring, ligga frestande nära att, med hänsyn till att skadeståndets storlek i dylikt fall icke spelar någon ekonomisk roll för skadevållaren, döma denne att utgiva ett större skadestånd än eljest skulle kommit i fråga. Därmed är emellertid icke sagt, att det vore rätt och riktigt att göra så. En motsatt åsikt torde i själva verket vara den vanligaste. Insikten om berörda frestelse har också lett till att i engelsk rätt det är förbjudet att i en rättegång efterhöra, huruvida svaranden är ansvarighetsförsäkrad (se G. STEDT i Nordisk försäkringstidskrift 1929 s. 345 och DAGFINN DAHL O. a. a. s. 95).
I nyssnämnda rättsfall har emellertid högsta domstolen till försäkringsgivarnas förvåning givit den nyss nämnda frågan ett jakande svar. Situationen, i korthet angiven, var denna. En 13 års pojke, Per Olov, var genom en oförsiktighet, som enligt domstolens mening icke var ursäktlig, vållande till en sammanstötning mellan en motorcykel och en bil, varvid motorcyklisten, vid namn Gyllner, blev svårt skadad. I följd härav ansågs pojken skadeståndsskyldig i förhållande till motorcyklisten. Det skadestånd, som borde utgå, måste emellertid, förklarade domstolen — med tillämpning av regeln i 6 kap. 6 § strafflagen samt av grunderna för 2 § första stycket lagen ang. ansvarighet för skada i följd av automobiltrafik — underkastas jämkning, »vid vilken med avseende å de ekonomiska förhållandena kommer i betraktande, att [Per Olovs adoptivfader] tecknat ansvarighetsförsäkring, som gäller till förmån även för Per Olov». Sedan domstolen härefter uppskattat den skada, som motorcyklisten lidit, och bestämt denna till ett sammanlagt belopp av 11,126 kr. 47 öre (avseende ersättning för diverse utlägg, mistad arbetsförtjänst, sveda och värk samt lyte m. m.), vartill var att lägga skada genom förlust av arbetsförmåga, beräknad med hänsyn till en invaliditetsgrad, motsvarande högst 2/3 av 55 % invaliditet, fortsatte domstolen: »Vid den prövning av skadeståndsfrågan som på grundval av det anförda skall äga rum finner HD att Gyllner bör erhålla gottgörelse med 1/3 av förenämnda engångsbelopp om sammanlagt 11,126 kr. 47 öre eller 3,708 kr. 82 öre samt med årlig livränta till det kapitaliserade värde som — jämte sistberörda engångssumma — täckes av ansvarighetssumman enligt den för Per Olov gällande försäkringen, 20,000 kr.»
Av denna motivering framgår icke, säger förf., huruvida all jämkning enligt strafflagen 6: 6 ansetts utesluten, i den mån ersättningsbeloppet täckes av försäkringssumman. En sådan ståndpunkt, som, enligt vad förf. omtalar, skulle motsvara dansk rättspraxis i dylika fall, avvisar emellertid förf. och framhåller, att det stämmer bättre med försäkringsrättsliga grundsatser att på vanligt sätt jämka skadeståndet med hänsyn till barnets ålder och gärningens beskaffenhet men låta den ytterligare jämkning, som kunde följa av att ersättningens belopp över-