446 ANM. AV ARTHUR NIKISCH: ZIVILPROZESSRECHT.SIGURD DENNEMARK. Om rätten till arbetstagares uppfinningar. Sthm 1950. Norstedt. 101 s. 4.50.
Om en person anställts för att bedriva forskningsarbete och detta arbete leder till att en uppfinning göres, framstår det som naturligt, att arbetsgivaren får tillgodogöra sig uppfinningen. Är uppfinningen ej av större ekonomiskt värde, torde enligt allmänt bedömande arbetstagaren ej böra erhålla särskild ersättning. Om åter uppfinningen är synnerligen värdefull, skulle det åtminstone stundom te sig sig i hög grad stötande, därest arbetsgivaren finge tillgodogöra sig uppfinningen utan att utgiva särskild gottgörelse till uppfinnaren. En arbetstagare kan på sin fritid göra en uppfinning, som helt saknar anknytning till den av hans arbetsgivare bedrivna verksamheten. Tydligen ligger det i detta fall närmast till hands att anse, att arbetsgivaren icke skall ha någon särskild förmånsrätt att tillgodogöra sig uppfinningen. Men den under fritid gjorda uppfinningen kan också ha ett samband, större eller mindre, med arbetstagaren— uppfinnarens arbetsuppgifter eller i varje fall med arbetsgivarens verksamhet. Bör i ett sådant fall arbetsgivaren ha möjlighet att före andra utnyttja uppfinningen och, om så är händelsen, i vad mån bör arbetstagaren erhålla särskild gottgörelse?
Reglering av de antydda spörsmålen har tidigare ej funnits i svensk lagstiftning. Ändring i detta avseende har skett genom tillkomsten år 1949 av lagen om rätten till arbetstagares uppfinningar, som trätt i kraft den 1 januari 1950. Lagen — som avser i Sverige patenterbara uppfinningar av arbetstagare såväl i allmän som i enskild tjänst — uppdelar uppfinningarna i fyra grupper beroende på dels i hur hög grad uppfinningen har samband med uppfinnarens anställning och arbetsuppgifter och dels om