380 LITTERATURNOTISER.VELI VERKKO. Homicides and suicides in Finland and their dependence on national character. Kbhvn 1951. Gads. 189 s.
Den kände finske kriminalstatistikern VEII VERKKO, numera professor i sociologi, har nyligen i engelsk översättning och utvidgad form utgivit sin förut endast på finska publicerade avhandling om mord och självmord i Finland och deras beroende av nationalkaraktären. Boken har väckt livlig uppmärksamhet och rönt såväl beröm som kritik. Den sistnämnda hänför sig främst till författarens tes, att den relativt stora våldsbrottsligheten i Finland till väsentlig del skulle bero på mindre lycklig reaktion för alkoholpåverkan; »dåligt ölsinne» skulle bilda ett slags negativt komplement till den finska nationalkaraktärens »sisu», som positivt visar sig i mod och uthållighet. Från kritikens sida göres gällande, att den höga våldsbrottsligheten i stället skulle bero på primitivare förhållanden än i de kulturländer som ha låg våldsbrottslighet. Då Verkkos tes endast gäller den finskspråkiga befolkningen och icke den finlandssvenska, som har betydligt mindre våldsbrottslighet men i stället större egendomsbrottslighet, kunna meningsskiljaktigheterna återföras till det kända tvisteämnet om förhållandet mellan arv (ras) och miljö (yttre förhållanden) som brottsorsaker. Tiden är uppenbarligen icke mogen för att uttala något definitivt omdöme om denna tvistefråga, ty det primärmaterial varpå ett sådant omdöme skulle grundas är alltför föga känt. Verkko är emellertid en av de pionjärer på kriminologiens fält, som verksamt bidragit till att göra detta primärmaterial känt och bearbetat. Redan i Nordisk Tidsskrift for Strafferet 1930 s. 95 har han gjort en ingående analys av kriminalstatistiken och den verkliga brottsligheten med särskilt avseende å brotten mot liv. Genom en uppsats om brottslighet och folklynne i SvJT 1945 s. 470 har Verkko för denna tidskrifts läsare påvisat den unika källa till kännedom om gångna tiders våldsbrottslighet som vi äga därigenom att kyrkoböckerna i Sverige och Finland alltsedan 1749 beträffande avlidna upplysa om dödsorsaken, däribland mord och självmord (»världens äldsta mordstatistik»). Det kan tilläggas att Verkko bl. a. i Nordisk kriminalistisk årsbok 1940—41 s. 115 och 1944—45 s. 357 skildrat krigets verkningar på brottsligheten i Finland. Genom att sammanfatta sina rön i en för internationell publik tillgänglig bok har Verkko skapat en guldgruva för framtida kriminologer att ösa ur.
N. B.
Svenska Industritjänstemannaförbundets skriftserie T j ä n s t e m a n n a r ä t- t, häfte 1, 2—3 och 11. Sthm. Förbundets eget förlag. 1950—1951. 59 resp. 48 och 56 s. H. 1 och 2—3 vardera kr. 1.00, h. 11 kr. 2.00.
I industritjänstemannaförbundets ifrågavarande skriftserie ha häftena 1 (Arbetsrättens allmänna grunder) och 2—3 (Det enskilda tjänsteavtalet: tjänstemannens skyldigheter), vilka ursprungligen författats av jur. lic. PER HJ. FAGERHOLM, nu utgivits i en andra, omarbetad upplaga. Omarbetningen, i vart fall av h. 1, har ombesörjts av förbundets ombudsman jur. kand. LENNART GEIJER. Denne står även som förf. till h. 11 i skriftserien (Semesterlagens tillämpning på anställda med provision och tantiem).
I h. 1 behandlas i olika avsnitt arbetsrättens historia, dess huvudområden (d. v. s. tjänsteavtalets rätt, kollektivavtalsrätten och den offentliga arbets-