BLODGRUPPSSTATISTISK SANNOLIKHETSBERÄKNING SOM BEVISMEDEL I FADERSKAPSÄRENDEN
AV T. F. LABORATORN BENGT JONSSON
Den i flera avseenden revolutionerande nya Föräldrabalk, som trädde i kraft d. 1. jan. 1950, gav med ens en utomordentlig betydelse åt sannolikhetsgraderingen som bevismedel i faderskapsärenden.
Graderingen av sannolikheten för en viss mans faderskap kan baseras på många olika omständigheter. Bland dessa omständigheter står sannolikhetsgraderingen genom blodgruppsbestämningar i viss mån i särklass, bl. a. genom att den därigenom erhållna sannolikhetsgraden betydligt oftare än för de övriga omständigheterna kan givas ett åtminstone tillformen strikt siffermässigt uttryck. Detta förhållande, som givetvis gör metoden mycket användbar, medför dock även betydande risker.
Det ligger nära till hands att tillmäta den i till synes klar matematisk form klädda blodgruppsstatistiska sannolikheten en överdriven betydelse på bekostnad av andra i motsatt riktning talande sannolikheter, som trots att de icke kunna direkt uttryckas i siffror kanske borde anses hava än större vikt för fallets bedömande.
Det kan icke nog varnas för ett slentrianmässigt användande av den blodgruppsstatistiska metoden som ensamt avgörande bevis för faderskapssannolikheten.
Med denna reservation kvarstår dock, att blodgruppsstatistiken för närvarande är vårt kanske främsta hjälpmedel att minska osäkerheten beträffande det biologiska faderskapet i omtvistade fall.
Vad innebär blodgruppsstatistisk sannolikhet?
Den faderskapssannolikhet, som kan ernås genom blodgruppsbestämningar kan ges följande allmänna formulering:
Den blodgruppsstatistiska sannolikheten för en viss mans faderskap till ett barn med en viss blodgruppskombination är lika med förhållandet mellan det relativa antalet barn av ifrågavarande blodgruppskombination han skulle kunna väntas få med ifrågavarande moder och summan av detta relativa antal och det relativa antal barn av detta slag hon skulle kunna väntas få med den eller de övriga män (undersökta eller icke undersökta), vilkas faderskap kan komma ifråga.
En blodundersökning å moder, barn och eventuell barnafader geralltså icke i och för sig upplysning om vederbörandes faderskapssannolikhet utan kräver som komplettering ett antagande om den möjliga eller troliga promiskuitetsgraden.
Detta kan belysas med några enkla exempel:
Moder O, barn B eller, med anlagstyperna (genotyperna) utskrivna, moder OO, barn BO. Undersökningen utvisar, att barnet måste ha ärvt blodgruppsreceptorn B från sin fader.
Det antages, att i fallet två (och endast två) män kunna komma ifråga som ev. barnafäder och att det före blodundersökningen kan an