KRIMINALJOURNAL KONTRA SKRIVSLÖSERI
AV ÖVERLÄKAREN TORSTEN SONDÉN (†)
Det nutida brottsbekämpandets särmärke är individualisering. Individualiseringen skall i princip sätta sin prägel på domstolens val av påföljd, på behandlingen inom fångvårdsanstalterna och på resocialiseringsarbetet i frihet. Men individualisering förutsätter kännedom om den som blir föremål för kriminalvård, fordrar undersökning och observation samt konserverande och jämförande av vid olika tidpunkter gjorda iakttagelser. Konserverandet i skrift av iakttagelser och slutsatser är en oundviklig nödvändighet, om kunskaperna skola bli till någon nytta under brottslingens rundvandring mellan domstolar, anstalter och övervakare.
Man kunde kanske tycka, att behovet av kännedom om brottslingens person numera är väl tillgodosett i den svenska kriminalvården. Vi ha de särskilda förundersökningarna i brottmål, som numera ofta äro utförliga och av god kvalitet. Vi ha de »stora» rättspsykiatriska undersökningarna (d. v. s. undersökningarna enligt sinnessjuklagen), med utlåtanden, som i längd och detaljrikedom närma sig vetenskapliga avhandlingar. Vi ha de små läkarundersökningarna, »miniatyrundersökningarna», som domstolen beslutar enligt lagen om särskild förundersökning i brottmål. Vi ha verkställighetsundersökningarna, som äro obligatoriska beträffande ungdomsfångar, förvarade och internerade och de till minst 6 månaders frihetsstraff dömda. Därutöver förekomma inom kriminalvården en mängd läkarundersökningar, som inte äro särskilt reglerade men som äro nödvändiga och självfallna på olika stadier av rättsskipningen och straffverkställigheten. Vi ha t. ex. observationerna av vårdfallen på fångvårdens psykiatriska avdelningar, andra undersökningar under straffverkställigheten genom fängelseläkare eller rådgivande psykiater, de rutinmässiga och de som föranledas av särskilda omständigheter. Vidare ha vi läkarundersökningar av kriminella inom socialvårdens ram, inom den allmänna sinnessjukvården, inom alkoholistvården, inom barna- och ungdomsvården etc. Särskilt nära kriminalvården stå ju de psykiatriska undersökningarna av ungdomsvårdsskolornas klientel.
Det är nog knappast känt i hur ringa utsträckning detta material tages i bruk i de praktiska situationer, där det samlade materialet och de på detta grundade slutsatserna och anvisningarna just kunde vara av värde och kunde få betydelse för behandlingen. Här kunna anföras ett par exempel:
Jag undersöker en person, som begått otukt med minderåriga flickor, en beskedlig yngre man av den psykoinfantila typen. Han tillhör en jordbrukarfamilj, som levat ett synnerligen instängt och avskilt liv. Den mycket dominerande och intoleranta modern tillhör en religiös sekt, har inte umgåtts med grannarna och har hållit den vuxne sonen i ett infantilt beroendeförhållande och stängt ute honom från samvaron med jämnåriga. Han har varit intresserad av snickeri och haft det till fritidsnöje, varit snäll mot barn, som sökt sig till hans fritidsstuga, och så ha brotten kommit till