PSYKIATRISKA SYNPUNKTER PÅ VÅRDNADEN OM BARNEN EFTER SKILSMÄSSA
AV ÖVERLÄKAREN, DOCENTEN BO GERLE
För jurister och psykiatrer är det ett välbekant faktum, i hur hög grad alla former av splittrade hem innebära försämrade uppväxtförhållanden för barnen. Många missanpassningar i samhället liksom åtskilliga av allmän disharmoni präglade insufficienser ha sin upprinnelse i ett på något sätt skadat familjeliv i barndomshemmet. Det är därför helt naturligt, att vi alla, då vi å ämbetets vägnar i samband med ett skilsmässomål medverka till uppkomsten av ett splittrat hem, äro synnerligen angelägna om att så långt som möjligt minska skadeverkningarna för barnen. Å andra sidan kunna vi ej intaga den ståndpunkten att överhuvud taget ställa oss avvisande till skilsmässor. I allt för många fall förbittras människors liv av ständiga, mer eller mindre dramatiska slitningar mellan ett par äkta makar eller skiljas två individer inom äktenskapet av den oöverstigliga mur, som bristande känslokontakt kan bygga mellan människor, som äro varandra psykiskt helt olika. Att också barnen känna denna disharmoni, denna avsaknad av normala känslorelationer, framgår med stor tydlighet bl. a. i många självbiografier. Ej sällan blir skilsmässan en psykiskt hygienisk åtgärd av största betydelse. Den kan, om den kommer till stånd i tid och under lämpliga former, rädda till ett harmoniskt liv två människor, som äro på glid mot insufficiens och olycka.
Vi måste alltså betrakta skilsmässorna som tillåtliga och i en del fall oumbärliga. Det är i detta sammanhang av intresse att taga del av uppgifterna i en undersökning, som utförts av den schweiziske psykiatern CARL HAFFTER över skilsmässobarn och deras förhållanden.1 Han påvisar bl. a. att av 100 på måfå uttagna äkta par, som erhållit skilsmässa, endast 30 kunde betecknas som psykiskt fullvärdiga. Alla de övriga uppvisade någon form av mer eller mindre framträdande psykisk sjukdom eller abnormitet hos endera eller båda makarna. För den, som arbetar bland psykiskt sjuka, alkoholister eller kriminella är det en alldaglig erfarenhet, att inom äktenskapet ofta göra sig gällande symtom eller karaktärsdrag, som kanske ej framträda så mycket utåt i samhället och som kanske i det längsta hemlighållas av de övriga familjemedlemmarna, antingen av lojalitet eller av fruktan för repressalier.
När en skilsmässa skall komma till stånd, gäller konflikten tre parter: mannen, hustrun och barnen. Alla tre ha sin rätt att fordra, icke minst barnen. Tyvärr har man ett intryck av att denna tredje part,