P. G. OSBORNE. A Concise Law Dictionary. 4th ed. London 1954. Sweet &Maxwell. 399 s. 17s. 6d.
En juridisk ordbok är ett svårumbärligt hjälpmedel för den som vill fullt ut tillgodogöra sig anglosachsisk litteratur. OSBORNE'S Dictionary, som nu utkommit i sin fjärde upplaga (den första utkom 1927), kan inte i utförlighet — och därför inte heller i pris — tävla med exempelvis WHARTON'S förnämliga Law Lexicon, men den torde gott fylla de krav som en svensk läsare rimligen kan ställa.
Boken är avsedd som en hjälpreda både för juris studerande och för praktiskt verksamma jurister och den innehåller koncentrerade förklaringar av olika juridiska begrepp och institut, däremot icke några biografiska uppgifter. I två bilagor lämnas upplysningar om dels engelska, skotska, irländska, australiska och kanadensiska rättsfallssamlingar och juridiska tidskrifter (med hävdvunna förkortningar av titlarna), dels engelska monarkers regeringsår alltifrån William I till Elisabeth II. Kunskap i det senare hänseendet är ofta en förutsättning för att i engelsk litteratur kunna följa gången av rättsutvecklingen.
Det kan inte hjälpas att en svensk jurist känner en viss avundsjuka vidt anken på hur mycket rikare många andra länders juridiska litteratur är, även om en påtaglig och glädjande förbättring inträtt hos oss under senare år. Kunde inte chefen för vårt ledande förlag för juridisk litteratur, kanske i samråd med SvJT:s redaktör, frambringa en svensk motsvarighet till de juridiska ordböcker som finns i England och för övrigt även i våra nordiska grannländer?
S. R.
ADOLF SCHÖNKE †. Das Schiedsgerichtsverfahren nach dem heutigen deutschenRecht. Ein Handbuch für Schiedsrichter und Schiedsparteien. 2. Aufl. desvon A. v. Staff begründeten Handbuchs. Berlin 1954. Carl Heymann. XVI + 284 s. Inb. DM 22.00.
Den tyska lagstiftningen rörande skiljeförfarandet har bl. a. det gemensamt med sin svenska motsvarighet att den är föga detaljerad. Åt skiljemännen lämnas på det hela taget frihet att handla efter vad som synes mest