den succession, som framträder i samband med territoriella förändringar, varvid han likväl fattar dessa i så vidsträckt mening, att alla de viktigaste fallen bli föremål för diskussion. I en allmän del preciserar förf. vad den folkrättsliga successionen innebär. Han hävdar härvid bl. a. den uppfattningen, att den övertagande staten har en självständig och icke en härledd makt på det nya området. Trots det anser förf. att vissa rättigheter och skyldigheter kunna övergå. Han påpekar härvid, att därest den övertagande staten folkrättsligt är skyldig att hålla ikraft stadganden, som tidigare gällt för området, eller berättigad att tillämpa dem, är resultatet i praktiken detsamma som om en överföring av rättigheter och skyldigheter skulle ha ägt rum. I det syftet undersöker förf. huruvida den positiva rätten erkänner sådana allmänna normer. I arbetets speciella del redogör förf. först för ett vidlyftigt material, bl. a. fredsfördragen efter första och andra världskriget. Detta material analyseras sedan med avseende på de territoriella förändringarnas inverkan på statsfördrag, statens egendom och skulder samt på befolkningens rättsliga ställning, rättsordningen och de på området gällande förhållandena i allmänhet.
Skrifter med blandat innehåll. I en populärt hållen skrift har prof. AATOS ALANEN i stora drag givit en bild av rättsordningen och dess olika delar (»Oikeus ja yhteiskunta», 1950, 148 s.). Syftet har varit att påvisa det nära sambandet mellan rätt och samhälle och att för medborgarna klarlägga rättsordningens etiska principer.
Professorerna ILMARI CASELIUS och MARTTI RAUTIALA ha utgivit en samling rättsfall från äktenskaps-, arvs- och testaments- samt sakrättens områden (»Siviilioikeudellisia oikeustapauksia», 1953, 267 s.). Samlingen innehåller ett hundra viktigare avgöranden av HD och rättsfallen ha försetts med rätt vidlyftiga kommentarer samt med hänvisningar till litteratur och praxis.
I en liten samling uppsatser kallad »Rättegången mot Jesus från Nazaret och andra essayer» (1952, 88 s.) har akademikanslern O. HJ.GRANFELT, förutom den i titeln nämnda uppsatsen, framfört synpunkter på den juridiska universitetsundervisningen samt behandlat vittnesförhöret.
I detta sammanhang må nämnas den av Granfelt utarbetade minnesteckningen över friherre R. A. Wrede, utgiven med anledning av 100-årsdagen av Wredes födelse (»Friherre Rabbe Axel Wrede, Universitetslärare och vetenskapsman, Domare, Akademikansler, 1951, 221 s.). Den ger icke minst genom de talrika citaten ett mäktigt intryck av Wredes starka, upphöjda personlighet, en bild av Wredes samhällsuppfattning och politiska åskådning och en föreställning om hans höga tankar om medborgarnas skyldigheter och ansvar.
Nya upplagor. Några viktigare handböcker och läroböcker ha utgivits i nya, kompletterade och delvis ändrade upplagor. Här må nämnas en finsk och en svensk formulärsamling (HAKKILA, E., »Asiakirjakaavoja selityksineen», 5 uppl., 1950, 753 s., samt LINDBERG, PER, »Rättshjälpen», 3 uppl., 700 s.), R. A. WREDES »Grunddragen av Finlands rätts och samhällsordning» (3 uppl., 1953, XVIII + 446 s.), en för allmänheten avsedd juridisk uppslagsbok (»Lakiasiain käsikirja», 3 uppl., utg. av M. RAPOLA, 1952, 3969 spalter), FILIP GRÖNVALLS kommentar till växel