DET S. K.
TABLETTFYLLERIETS MEDICINSKA OCH JURIDISKA ASPEKTER
AV MED. DR BERTIL FALCONER
RÄTTSLÄKARE I MEDICINALSTYRELSEN
Sådana läkemedel, som kunna medföra en effekt liknande alkoholens, rubriceras i 4 § 1 mom. 2 st. lagen den 28 september 1951 om straff för vissa trafikbrott (TL) som »annat berusningsmedel».
Vid studiet av trafikmålen rörande misstänkt »tablettfylleri» framgår det, att frågorna i samband härmed gällt dels vilka ämnen eller beredningar, som böra hänföras till sådana berusningsmedel, dels den i varje fall förekommande doseringen, och dels en bedömning av tidsfaktorn, innefattande ett avgörande av hur snabbt en påtaglig inverkan kan inträda samt huru länge denna kan vara bestående. I flera fall ha även de frågorna uppkommit, om en blandning av olika medel med sömngivande eller endast allmänt lugnande effekt kan ha en starkare inverkan än väntat, om blandning av sådana medel och andra läkemedel, vilka i och för sig icke ha sådan effekt, kan medföra en förstärkt verkan, samt om en ev. förefintlig alkoholpåverkan kan ha förstärkts genom de nämnda berusningsmedlen. Flera gånger har även den frågan aktualiserats, om trötthet och illamående, smärtor och sjukdom kunnat bidraga till eller ensamma för sig förklara de hos föraren iakttagna symtomen.
1. Definitionen. Vad först definitionen av begreppet »annat berusningsmedel» angår, får det anses, att med ett sådant medel förstås ämne eller beredning, avsett för medicinskt bruk, vars effekt i sådan grad överensstämmer med alkoholens, att körskicklighet, omdöme och sinnesnärvaro påverkas i samma negativa riktning som genom förtäring av alkohol.1
Det är icke möjligt att här räkna upp alla de medel, som kunna utövaen sådan inverkan på organismen. Enbart de till barbitursyregruppen hörande, här i Sverige i praktiskt bruk använda ämnena och beredningarna uppgå till mer än hundra. Förbrukningen i Sverige av enbart barbitursyrederivat uppgick år 1954 till cirka 25 ton.
En sammanställning av ifrågavarande läkemedel kommer på vetenskapens nuvarande ståndpunkt att innefatta följande grupper:
a) Medel, vilkas verkan är lugnande, sömngivande och/eller smärtlindrande. Hit höra våra vanliga brompreparat, barbitursyregruppensmedel, morfin och andra opiumalkaloider m. m.
b) Medel med antihistaminverkan, använda vid t. ex. olika överkänslighetstillstånd och färdsjuka: antasten, lergitin, lergigan, thiergan etc. Dessa ha i större doser eller på känsliga individer en sömngivande biverkan.
1 Se f. ö. FREDRIKSSON, Vägtrafikförordningen den 28 september 1951, Sthm 1953, s. 335 ff.
11—573004. Svensk Juristtidning 1957