371Teini Ahava

    Kanslichefen i Finlands justitieministerium Teini Ahava har d. 27 mars i år gått bort. Om någon månad skulle han ha fyllt 60 år. Ännu dagen före sitt frånfälle var han i verksamhet på sitt kära ministerium, även om han den sista månaden lidit av ohälsa.
    Teini Ahava kom från en släkt med gamla ämbetsmannatraditioner. På vinden till släktgården långt borta i Karelen, vilken han älskade högre än det mesta, nu belägen blott några kilometer från Finlands östgräns, hade han funnit en av Fredrik I utställd fullmakt för en av hans förfäder i rätt uppstigande led. På kyrkogården i gräns- och hemsocknen Kitee kunde han peka på många gravstenar som bar namnet Winter (Ahavas ursprungliga familjenamn). Han hade djupa rötter både i den finska jorden och i gammal ämbetsmannakultur.
    Här är icke platsen att erinra om vad Ahava betytt som den högste ämbetsmannen och den fasta punkten i justitieministeriet i Helsingfors. Den genomsnittliga ämbetstiden för justitieministrarna under republikens 30 år har varit föga mer än ett år. Därtill kommer att posten stundom besatts mindre med beaktande av rättsvårdens särskilda krav än för att få betydelsefulla samhällsintressen företrädda inom regeringskretsen. Man förstår då vikten av att ministeriets ledning på ämbetsmannaplanet varit anförtrodd en så lugn, klok, omdömesgill och balanserad man som Ahava. Det är här framför allt anledning att dröja vid hans mycket betydande insatser i nordiskt lagstiftningssamarbete. Att Finland på så många punkter under senare år gjort en effektiv insats i det nordiska lagstiftningssamarbetet är till stor del Ahavas förtjänst. Vid de ofta känsliga avvägningarna, hur ett ministeriums resurser skola disponeras, lät han sällan de nordiska kraven stå tillbaka. Han tillhörde den grupp av framsynta personer i Finlands offentliga liv — jag tänker här framför allt på den finskspråkiga majoriteten — som anse att för Finlands fortsatta utvecklingen nära anknytning till Norden är ett livsvillkor. Han var därvid lagen föregångsman och drog själv de praktiska konsekvenserna av sin övertygelse. Själv sparade han sig icke. Sin sista resa utanför Finland gjorde han till Norge för att bevista ett möte i Nordiska rådets juridiska niomannakommitté. Han är oersättlig i det nordiska lagstiftningssamarbetet.
    Teini Ahavas personliga kvaliteter voro också sällsynta. Han var en gentleman i detta ords verkliga betydelse. Ett korrekt ämbetsmannayttre kunde icke hindra hans älskvärda väsen att komma till uttryck. Juridisk skärpa förenades med ett klokt omdöme. Ett varmt hjärta och ett rättrådigt sinne utmärkte honom. Hans vänner i hela Norden sörja honom djupt.

Gustaf Petrén

 

    Den norska instansordningen i tvistemål. I SvJT 1958 s. 55 lämnades en redogörelse för ett norskt kommittébetänkande (innstilling fra ankeordningskomitéen) med förslag till ändrade fullföljdsregler i tvistemål. Förslaget har nu lett till ändringar i domstolsloven och tvistemålsloven; ändringarna är daterade d. 26 febr. 1960. Den nya lagstiftningen ansluter sig i det stora hela till ankeordningskomitéens förslag.
    Den möjlighet som hitintills funnits att i särskilt viktiga eller svårbe-

 

372 NORDISKT OCH INTERNATIONELLTdömda mål sammansätta herreds- eller byretten med tre juristdomare har man avskaffat. Tidigare kunde dom, som meddelats av underrätt med sådan sammansättning, i vissa fall överklagas direkt till høyesterett, således med förbigående av lagmannsretten.
    En annan nyhet är, att fullföljdsrätten till høyesterett begränsats ytterligare. Høyesteretts kjæremålsutvalg kan nu vägra ankeforhandling inför høyesterett, om utvalget »finner, i særlige tilfelle, att hverken avgjörelsens betydning for partene eller utenfor den foreliggende sak eller andre grunner gjör det rimelig at anken blir prøvet av høyesterett».

I. L.