NOTISER   

 

    Utredning om hovrätts domförhet. Med stöd av K. M:ts bemyndigande d. 20 maj 1960 har sakkunniga tillkallats för utredning av frågan om hovrätts domförhet (se s. 475). I direktiven för utredningen erinrar justitieministern, statsrådet Kling, om att arbetsbelastningen vid de allmänna domstolarna oavbrutet ökats under senare tid och att inte minst hovrätterna fått stark känning av denna utveckling; antalet till hovrätterna inkomna mål, som år 1950 uppgick till något över 5 000, hade år 1958 stigit till omkr. 7 300. Oaktat hovrätternas personal successivt förstärkts, har hovrätterna under de senaste åren uppvisat höga balanssiffror. I detta läge — fortsätter justitieministern — har 1958 års besparingsutredning (SOU 1959:28) ifrågasatt om icke det för hovrätts domförhet föreskrivna antalet ledamöter skulle kunna minskas från nuvarande fyra till tre. Sedan besparingsutredningens förslag remissbehandlats, har riksdagen uttalat sig för att utredning i saken snarast kommer till stånd. För egen del anför justitieministern, att ett realiserande av förslaget torde medföra en viss ökning av hovrätternas samlade arbetsinsats. Detta innebär ett bättre utnyttjande av den kvalificerade juristpersonalen, något som i sin tur främjar intresset av att domarkadern inte sväller ut i sådan grad att ett strängt kvalitativt urval vid rekryteringen inte kan upprätthållas. Å andra sidan är det självklart att en reform i den angivna riktningen inte bör genomföras om det skulle visa sig att rättssäkerhetskravet inte blir tillgodosett i erforderlig grad.

S. F.

    Översyn av sekretesslagstiftningen. Med stöd av K. M:ts bemyndigande d. 3 juni 1960 har sakkunniga tillkallats för översyn av lagstiftningen om allmänna handlingars offentlighet och därmed sammanhängande frågor (se s. 571). I direktiven för utredningsarbetet erinrar justitieministern, statsrådet Kling, om att 1937 års sekretesslagstiftning lämnades utanför det reformarbete på tryckfrihetsrättens område som ledde till 1949 års tryckfrihetsförordning. En översyn av denna lagstiftning har ansetts böra anstå till dess i praxis en viss erfarenhet vunnits av den nya tryckfrihetsförordningens bestämmelser i ämnet. Sedan tryckfrihetsförordningen numera varit i kraft ett decennium, finner justitieministern anledning föreligga att upptaga frågan om allmänna handlingars offentlighet till förnyat övervägande. Önskemål härom har också framförts både av riksdagen och från andra håll. Justitieministern uttalar att vid utredningen sekretesslagstiftningen bör omprövas i såväl sakligt som formellt hänseende. Riktmärket bör vara att undantag från offentlighetsprincipen skall ske endast där det oundgängligen påkallas av viktiga allmänna eller enskilda intressen. Vad angår den formella uppbyggnaden av lagstiftningen bör bl. a. övervägas om den nuvarande fördelningen av reglerna mellan grundlag, å ena sidan, samt lag och författning av annan natur, å andra sidan, bör bibehållas eller om en annan ordning kan anses lämpligare.

S. F.

    Föreningen Sveriges stadsfiskaler höll årsmöte med damer d. 19 och 20 aug. 1960 i Varberg. Till ordf. omvaldes stadsfiskalen Lennart Asplund, Sthm. Till styrelseledamöter omvaldes stadsfiskalerna Gösta Ahlbeck, Landskrona, Eric Gamstedt, Malmö, och Nils Nohlman, Östersund, samt nyvaldes stadsfiskalen Carl Gustaf Borgström, Trelleborg. Till styrelsesuppleanter omvaldes förste

 

NOTISER 639stadsfiskalsassistenten Mats Börjesson och nyvaldes stadsfiskalen Bengt Ekerot, Göteborg.
    Förutom föreningsangelägenheter förekom bl. a. föredrag av överläkaren vid fångvårdsanstaltens i Malmö psykiatriska avdelning Olof Hellgren samt studiebesök å Fagareds ungdomsvårdsskola i Lindome. — Antalet medlemmar är 71.