En nyromantiker som kriminolog
»Orsakerna till det beständigt växande antalet af brottslingar, lösdrifvare och försvarslöse personer äro mångfaldiga. Några utgå ur individernes särskilta lynnen; andre åter ur tidehvarfvets allmänna karakter och syfte, och somliga mera speciella, härflyta dels ur bristerna af vår lagstiftning, delsfrån den rigtning industrien i närvarande tider tagit.»
Citatet är hämtat från en i Sveriges Stats-Tidning för år 1836 förekommande artikelserie med den språkligt sett något otympliga titeln »Reflexioner om antalet av brottslingar och korrektionister, orsakerna dertill och fängelsernas beskaffenhet.» Det är skalden och författaren Clas Johan Livijn som på detta sätt framträder såsom kriminolog. Det kan vara av rättshistoriskt intresse att taga del av dessa reflexioner, vilka i mångt och mycket bär det aktuellas prägel.
Olle Holmberg har i sin essäsamling Lovtal över svenska romaner ägnat Livijns roman Spader Dame en fin liten studie, som förmedlar bekantskapen med en särartad författare och en bok »skriven på ett språk, som är sammansatt av blommor och himlar och regnbågar och ormgift och disharmoniskt tandagnissel». Spader Dame är en samhällssatir, i vilken tidens falska gudar utsätts för ett bitande hån. Även fru Justitia får sin beskärda del. Sista kapitlet i romanen är sålunda avfattat som ett rättegångsprotokoll och utgör en blodig drift med rättvisan och dess handhavare. Tidens kurialstil parodieras på ett sätt som knappast äger motstycke och den initierade kan utläsa att författaren åsyftar missförhållandena i det s. k. Värmdömålet, en rättssak där oskyldiga personer på ett upprörande sätt blev offer för myndigheternas övergrepp och godtycke. Ett annat syfte med romanen har varit att påvisa orättvisorna i dåtidens försvarslöshetssystem, d. v. s. behandlingen av lösdrivare och därmed jämställda. Tjugo år senare skulle Livijn i annan form och med helt annan auktoritet återkomma till sin kritik av lagstiftningen beträffande dessa samhällets olycksbarn. Han överlämnade då efter regeringens uppdrag en promemoria med förslag om lagstiftning i ämnet.
Clas Johan Livijn är i dag ett namn, som utanför litteraturhistorikernas krets nästan helt fallit i glömska. Vi vet på sin höjd, att han tillhörde den nyromantiska skolan, att han var en av medarbetarna i den polemiska veckotidningen Polyfem, och att hans litterära produktion utöver några romaner även omfattar lyrik och dramatik. Än mindre känt är, att Livijn som chef för det svenska fångvårdsväsendet gjort en betydande insats i svenskt rättsliv, och att han i sina ämbetsberättelser och i olika uppsatser gett prov på ett socialpolitiskt författarskap, som till form och innehåll är av högklass.
Livijn övergav redan tidigt tanken på att kunna försörja sig som författare. Efter att ha avlagt sin juridiska examen hade han sin utkomst bl. a.