Svensk medborgares ansvar för brott utomlands
Av professor HANS THORNSTEDT
Svenskarnas alltmer ökande utlandsresor för semester och affärer eller för att utnyttja möjligheter som inte gives i Sverige, t. ex. till fri abort eller fri alkoholförsäljning, har givit problemen rörande svensk strafflagstiftnings tillämpning på utomlands begångna gärningar aktualitet och en större praktisk betydelse än de tidigare haft.
Den häftiga diskussion, som förra året utbröt rörande den svenska straffrättens lösning av detta problem, kan förefalla något förvånande med hänsyn till att dessa regler i princip haft samma innehåll sedan ikraftträdandet av 1864 års SL och att de utan meningsskiljaktigheter fått sin nu gällande utformning i 1962 års BrB. Den straffrättsliga allmänbildningen är emellertid mycket dålig, och intresset för straffrättslig lagstiftningsverksamhet rörande annat än påföljder för brott sträcker sig oftast inte utöver experternas krets. Detta kan vara en förklaring till att tillämpningen av sedan gammalt gällande rätt på ett fall, som är föremål för allmänt intresse, icke sällan uppväcker stor förvåning och ivrig offentlig diskussion.
I. Enligt BrB 2:2 st. 1 gäller att brott som är begånget utom riket av svensk medborgare eller av utlänning med hemvist i Sverige skall dömas efter svensk lag och vid svensk domstol. Bortsett från att här domicilierad utlänning jämställts med svensk medborgare, har detta stadgande, i vad gäller kompetensen att döma brott begångna i utlandet, samma innehåll som SL 1:1 st. 1.
I BrB 2:2 st. 2 ges regler om svensk straffrättskompetens över andra utlänningar än dem som är domicilierade här. Enligt detta stadgande kan ansvar enligt svensk rätt inträda endast om gärningen ej var fri från ansvar enligt lag som gällde på gärningsorten. Någon sådan begränsning med hänsyn till gärningsortens lag göres icke för brott utomlands av svensk eller här domicilierad utlänning. Denna stränghet modifieras dock i viss mån genom åtalsregeln i BrB 2:5 st. 2 som föreskriver att åtal för brott utom riket må väckas allenast efter förordnande av Konungen eller den som Konungen bemyndigat