Några synpunkter på revisionssekreteraretjänstgöringen
Revisionssekreterare Litzén har i denna tidskrift (1967 s. 110) utförligt behandlat frågan om behovet av revisionssekreterare i den moderna processen. Efter att ha innehaft sådan befattning i mer än fyra år vill jag påstå, att jag under denna tid aldrig känt mig så betydelsefull som efter läsandet av Litzéns artikel. Vad som i praktiken är ett arbete av stundom helt okvalificerad art kan, då det beskrives med många ord, te sig som ytterst betydelsefullt.
Låt mig blott här få framföra några synpunkter i anledning av Litzéns artikel.
Dispensföredragningen å en allmän rotel kan naturligtvis vara av stor betydelse i mål, där svåra avgöranden skola träffas i juridiskt invecklade frågor liksom den kan vara av vikt i mål, där utgången är ytterst oviss. Men hur många till Högsta domstolen fullföljda mål äro av denna beskaffenhet? Stundom kan man ha en föredragningsdag, där samtliga mål äro av sådan art, att även en revisionssekreterare vågar påstå, att möjligheterna till dispens äro obefintliga. Men även i dessa mål skall papperskvarnen mala. Fullständig promemoria skall upprättas med vad den kan innebära av tidsödande sammanfattning av parts- och vittnesutsagor, redovisning av skriftliga bevis och ordagrann redogörelse för ofta mångordiga inlagor till Högsta domstolen. Dessutom skola bilagor, underrättsdomar och rubriker mångfaldigas. Jag kan ej exakt ange, hur mycken tid en revisionssekreterare tillbringar med att sortera papper och lägga dem i olika högar för att sedan vidarebefordra dessa pappershögar i »tryckkappor» till ledamöterna. Stundom får man emellertid tyvärr den känslan, att papperskvarnen mal sönder det man verkligen trodde att man skulle ägna sig åt, då man valde domaryrket, nämligen att efter sin förmåga söka komma till riktiga avgöranden i konflikter mellan människor. — Vore det icke en tänkbar förenkling, att revisionssekreteraren i mål av enkel beskaffenhet och där möjligheterna till dispens av revisionssekreteraren bedömdes såsom ringa inför en dispensavdelning muntligen redogjorde för vad underrättsdomarna och skrifterna till Högsta domstolen innehölle? Förfarandet skulle ju dessutom innebära en stor besparing på skrivhjälpssidan, för att ej tala om alla onödiga papper, som skulle förbli oskrivna. Jag har ingen erfarenhet av hur processen i högsta instans i andra länder föres, men jag har svårt att tänka mig ett mer tungrott system än vårt nuvarande.
I detta sammanhang vill jag påpeka, att i samma mån som upptagandet av muntlig bevisning vid underrätter och i hovrätter förenklats genom användning av bandspelare har redogörelsen för vittnesmålen och andra utsagor i revisionssekreterarepromemorian blivit den verkliga stötestenen. Att läsa fonogram på hundratals sidor med upprepningar och mängder av irrelevanta fakta är ingen njutbar sysselsättning. Stundom finnas utsagorna refererade i domen och kanske vore det en utväg att begära parternas tilllåtelse att med uteslutande av fonogrammen betrakta endast referaten i domarna såsom processmaterial i Högsta domstolen?