Likhet inför lagen
Jurister rekryteras oftare än andra akademiker från de högre eller högsta socialskikten. Härav har man ibland dragit slutsatsen att rättvisan blivit snedvriden. Människan har stor benägenhet att identifiera och solidarisera sig med den grupp, vars värderingar man delar. En domare bör alltså stå främmande inför tänkesätt och moralbegrepp hos personer med en annan bakgrund än hans egen. Ett främmande språkbruk eller avvikande uppträdande är faktorer som kan framhäva väsentlig skillnad mellan domaren och den åtalade.
Vid Kriminalvetenskapliga institutet vid Stockholms universitet har Gunnel Jarbrant och Agneta Westin gjort en undersökning, Likhet inför lagen, vars syfte var att kartlägga domarkårens objektivitet. Man plockade fram samtliga domar, 279 st., som fälldes 1967 och som hade brottsrubriceringen Vållande till annans död i samband med trafikolycka. Trafikbrotten förekommer i alla socialgrupper och begås av alla medborgarkategorier i större utsträckning än andra brott. De intager en mellanställning mellan lågstatusbrotten stöld, rån och liknande och typiska manschettbrott som skattefusk, förskingring och dylikt, som är högstatusbrott. (Skattebrotten har dock en tydlig tendens att spridas neråt i socialskikten, vilket den av Skattestrafflagsutredningen beställda undersökning som nyligen presenterades i SOU 1970:25 pekat på.)
Av de åtalade var 266 män och 13 kvinnor. 42 % hade enbart folkskola, 6 % studentexamen och 2 % högre studier. 5 % hade förmögenhet (kapital på mer än 30 000 kr.), de övriga saknade förmögenhet. De flesta olyckorna hade ägt rum på landsbygden (77 %) och 13 % i storstäder. I 11 % av fallen hade man kört på gångtrafikant vid övergångsställe, och i lika många fall hade man kört på gångtrafikant som gick längs vägen. 29 % gällde kollision med annan bil. I storstäder och städer med mer än 70 000 invånare var den vanligaste olyckstypen att köra på någon vid övergångsställe. Också en mängd andra fakta har undersökarna gjort diagram och index över, som av utrymmesskäl måste förbigås här.
Försvararens roll vid rättegången har man undersökt. I jämlikhetsdebatten har ju dennes roll starkt accentuerats. Högre statusgrupper anses ha större möjlighet att anlita en bra försvarare. Därför har Jarbrant och Westin sökt besvara frågorna: Vilka anlitar försvarare? Hur inverkar den enskildes ekonomiska ställning vid anlitande av privat resp. offentlig försvarare? Vad spelar försvararen för roll för påföljden? Man fick av materialet fram att de högre grupperna oftare anlitade privat än offentlig försvarare. Förmögenhetsgruppen (5 %) underlät aldrig att använda försvarare. Gällde det personer under 25 år var benägenheten att anlita privat försvarare mindre.
Nästan alla dömda hade gjort sig skyldiga till både vårdslöshet i trafik