Har den komparativa rätten en metod?
Av professor STIG STRÖMHOLM
1.1. Den fråga som denna artikel enligt sin rubrik skulle behandla kräver ett par inledande anmärkningar, utan vilka den lätt blir hängande i luften eller kanske snarare framstår som en välment men gagnlös epistemologisk Don-Quixote-ritt mot verklighetens tröga väderkvarnar. Framställningen avser endast komparativa rättsvetenskapliga undersökningar, där annat inte säges. Utnyttjandet av främmande juridiskt material i lagstiftning, konventionsarbete och rättstillämpning beröres på ett par ställen men avses inte "täckas" av framställningen. I alla dessa sammanhang tillkommer en rad synpunkter, som inte beaktas här.
1.2. För det första låter sig metodfrågan aldrig behandlas isolerad. Den ingår i ett komplex av problem beträffande vilka man först måste åtminstone fixera vissa arbetshypoteser innan man kan gå vidare. Om man utgår från att uppgiften i första hand är att besvara spörsmålet om det finns en komparativ rättsvetenskaplig metod till skillnad från rättsvetenskaplig metod i allmänhet, är det åtminstone tre grundläggande parallellfrågor som samtidigt måste beaktas. De skulle kunna formuleras så:
(1) Har den komparativa rättsforskningen ett annat kunskapsområde än den oftast till ett nationellt system fixerade positiva rättsvetenskapen i allmänhet?
(2) Bedrivs den komparativa forskningen i ett annat syfte än "vanlig", nationellt inriktad rättsvetenskap?
(3) Vill komparatisten finna svar på andra frågor i sitt material än rättsvetenskapsmannen "i allmänhet"?
Ville man vara mycket precis, skulle redan frågan vad en metod egentligen är i rättsvetenskapliga sammanhang kräva ett ställningstagande. Det råder som bekant långt ifrån enighet om vad "juridisk metod" är för någonting eller ens om det överhuvudtaget existerar en juridisk metod. Ägnar man tillräcklig uppmärksamhet åt de tre spörsmål som formulerats i det föregående, torde man emellertid kunna nöja sig med en allmän formulering. Med "metod" menas här ett rationellt, åtminstone i princip lagbundet eller åtminstone likformigt sätt att behandla ett visst material för att få svar på en viss typ av frågor.
1.3. Den andra inledande anmärkningen avser sittet att närma sig frågorna. Man kan tydligen driva diskussionen på ett rent empiriskt underlag: söka konstatera hur sådan forskning som man är överens om att betrakta som "komparativ" faktiskt har bedrivits och bedrives. Svårigheten med att etablera den erforderliga exempelsamlingen ligger förvisso inte i brist på material. Det vore lätt att välja ett litet antal "klassiska" rättsjämförande arbeten av t. ex. den typ som representeras av Ernst Rabels Recht des Warenkaufes. Å andra sidan visar det sig, om man också vill fånga in mindre
Artikeln återger ett föredrag hållet vid Handelshøjskolen i Köpenhamn i febr. 1972.