Av personundersökningen i målet framgår att modern levde tillsammans med maken och den äldste pojken på en gård ca 2 mil utanför en tätort. Hemmet var välskött och bägge makarna trivdes förträffligt på gården. De hade god ekonomi.
Personundersökaren ansåg att modern var i stort behov av det stöd en övervakare kunde erbjuda, speciellt med tanke på hennes isolerade tillvaro på landet. Skyddstillsyn föreslogs. Ett fängelsestraff bedömdes som mycket skadligt.
Tingsrätten dömde modern för grov misshandel till skyddstillsyn. I domen sägs:
"Av utredningen i målet kan ej anses styrkt att modern vid skadetillfället handlat i uppsåt att tillfoga sonen kroppsskada eller smärta. Vad därefter angår tillfället, då modern ruskade om sonen, saknar väl tingsrätten anledning tro, att modern önskade skada sonen. Emellertid finner tingsrätten att det finnes grundad anledning till antagande, att X även med visshet om brottseffektens inträde icke skulle ha avhållit sig från att handla på det sätt som hon gjort."
I påföljdsdelen ansåg tingsrätten att
"individualpreventiva hänsyn måste leda till att det i undantagsfall kan vara befogat att döma till skyddstillsyn även för grov misshandel".
Tingsrätten konstaterade att modern levde under ordnade förhållanden tillsammans med make och barn och att hon skötte hemmet väl och trivdes bra.
"Den tillvaro modern nu för bedömer tingsrätten såsom mycket lämplig för modern, särskilt i betraktande av att hennes uppväxttid under svåra psykiskt pressande förhållanden gjort henne osäker och labil med benägenhet till depressionstillstånd. Att nu låta modern gå igenom ett förhållandevis långt fängelsestraff, varvid modern skulle skiljas från sin nuvarande för henne gynnsamma tillvaro, bedömer tingsrätten med hänsyn särskilt till moderns personliga förutsättningar såsom olyckligt för henne."
Åklagaren överklagade detta till hovrätten och anförde i sin vadeinlaga:
"Som tingsrätten funnit är brottet att bedöma som grovt. Vid detta ställningstagande och då det rör barnmisshandel väger kravet på frihetsstraff ytterligt tungt. Jag vill göra gällande att det åligger domstolarna att i det närmaste helt bortse från de individualpreventiva aspekterna."
Som stöd för detta påstående åberopades ett yttrande från 1973 till Högsta domstolen från Riksåklagaren. I det yttrandet sades:
"Påföljden för barnmisshandel i andra än ringa fall bör enligt min mening med hänsyn till allmän laglydnad i regel innefatta ett frihetsberövande. Endast undantagsvis bör annan påföljd väljas." (RÅ:s dnr AD 1586-73)
Liksom tingsrätten fann Göta hovrätt att modern gjort sig skyldig till grov misshandel. I påföljdsdelen anförde hovrätten:
"Med beaktande av vad hänsynen till upprätthållande av den allmänna laglydnaden kräver vid så allvarlig misshandel som den nu ifrågavarande kan de individualpreventiva skäl, som föreligger i målet, icke anses utgöra sådana synnerliga skäl att modern bör ådömas skyddstillsyn."