JAN HELLNER. Speciell avtalsrätt I. Köprätt. Sthlm 1982. Stiftelsen Juristförlaget vid Stockholms Universitet. 301 s.
Speciell avtalsrätt I, Köprätt, bygger i huvudsak på samme författares lärobok Köprätt, vars sista upplaga utkom 1974. I den nya läroboken har konsumenträtten fått ett större utrymme och sakrättsliga frågor i samband med köp behandlas mycket mer utförligt — detta av hänsyn till studieordningen i den nya juristutbildningen.
Det behöver knappast sägas att den nya läroboken är lika vederhäftig som den tidigare. Läsaren kan vara helt förvissad om att han inte missar några nyheter i lagstiftning eller rättspraxis. Möjligen kan man tycka att boken i vissa delar är alltför utförlig och detaljrik för grundkursen i den nya juristutbildningen. Som handbok för praktiker är den däremot perfekt.
Den nya läroboken är liksom den tidigare mycket "juridiskt" upplagd. Framställningen styrs av gällande rätt, köplagens systematik och de frågeställningar som aktualiserats i domstolspraxis. Den som återvänder till köprätten efter att under en tioårsperiod ha ägnat sig åt andra rättsområden slås av hur lite som har hänt inom detta rättsområde (frånsett konsumenträtten).
Eller snarare är det kanske så att det som har hänt ännu inte har slagit igenom på det rättsliga planet. Köplagsutredningens slutbetänkande (SOU1976:66), som väl i huvudsak är Jan Hellners verk, innebär ett teoretiskt och praktiskt nytänkande på området. Det hade varit både roligt och nyttigt för studenterna om Hellner hade hämtat mer stoff från detta betänkande. Hellner påpekar i läroboken formulärrättens betydelse, men man får ingen överblick över formulärrättens materiella innehåll. Avsnitten om formulärrätten i köplagsutredningens betänkande (kap. 3) kunde gott ha ingått i den nya läroboken. Köplagsutredningens betänkande innehåller också en genomgripande teoretisk bearbetning av skadeståndsberäkningen vid kontraktsbrott, där vissa gemensamma principer lyfts fram och skadeståndet delas upp på olika skadeposter. Den nya teoretiska modellen gör att det blir mycket lättare att få grepp om hur det går till och kunde gärna ha fått ersätta det traditionella sättet att framställa skadeberäkningen.
Avsnittet om sakrättsliga frågor är tämligen omfattande och på vissa punkter mycket detaljerat. Även här har boken snarare handbokskaraktär än lärobokskaraktär. Studenterna skulle enligt min uppfattning ha behövt en bredare inledning till de sakrättsliga frågorna och mindre detaljer om t. ex. olika typer av skuldebrev.
Anna Christensen
JACOB SUNDBERG, BERTIL MALMLÖF, MIKAEL MELLQVIST & FREDRIK SUNDBERG. Studier kring Europakonventionen. Sthlm 1982. Institutet för offentlig och internationell rätt, nr 47. 117 s. Kr 182:-.
Företalet och första kapitlet — rubricerat "Om positivering av mänskliga rättigheter" — har författats av professor Jacob Sundberg. Andra kapitlet handlar om statens skadeståndsansvar vid myndighetsutövning och möjlighe-